Månadens Alumn

Intervjuer med alumner Intervjuer med alumner

Gustav Strid

Sjuksköterska
sep

Gustav studerade till sjuksköterska och vidareutbildade sig sedan till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri. Gustav arbetar idag på ambulansen samtidigt som han driver företaget Lifeguard Sweden AB som bland annat erbjuder utbildningar i HLR/första hjälpen.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag tog sjuksköterskeexamen 2012, och blev klar specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri 2015. Studieorten var Sundsvall.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Sedan drygt tre år arbetar jag på ambulansen i Söderhamn och driver sedan maj 2017 företaget Lifeguard Sweden AB, vilka erbjuder utbildningar i HLR/första hjälpen, eventsjukvård och försäljning av hjärtstartare.

Berätta om ditt arbete.

I mitt yrke som sjuksköterska på ambulansen möter jag människor i olika miljöer och situationer, arbetet är varierande och inte alls sällan ställs krav på kreativ förmåga och förmåga till problemlösning. Kraven som ställs är stora men bidrar samtidigt till att jag trivs.

Jag är också ägare och drivande i företaget Lifeguard Sweden AB. Här får jag utrymme att påverka vilken riktning företaget ska gå. Att kombinera företagande och en fast tjänst på ambulansen gör att jag inte behöver känna lika stor press gällande den ekonomiska delen i företaget. I företaget arbetar fler vårdkunniga människor som håller utbildningar och deltar på olika event.

Berätta lite kort om din yrkesresa

Jag började dela ut reklam varje helg när jag var tretton år, sedan har det varit omsorg och sjukvård i min karriär. Jag studerade omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och arbetade extra på äldreboenden på loven, målet var att arbeta som polis eller på ambulansen. Efter gymnasiet flyttade jag till Sundsvall där jag studerade till sjuksköterska, blev efter en praktikplats på en akutgeriatrisk avdelning där erbjuden att jobba extra vilket jag gjorde under studietiden. Då jag fick min sjuksköterskeexamen blev jag erbjuden tjänst på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall där jag arbetade i tre år och läste samtidigt till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri. Nu har jag jobbat tre år på ambulansen i Söderhamn och driver företaget Lifeguard Sweden AB.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Som sjuksköterska finns mycket goda möjligheter till arbete, bristen på sjuksköterskor är mycket stor. Genom att ha arbetat under studietiden fick jag kontakter, varför RPK Sundsvall erbjöd mig arbete. Tanken från början var inte att arbeta inom psykiatrin, men så blev det.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det roligaste är att få kombinera ambulansen med företagandet. I ambulansen hjälper jag människor direkt, via företaget lär jag andra att hjälpa. I ambulansen ser jag vilken betydelse det kan vara för överlevnaden om den person som är först på plats med den drabbade agerar. Att arbeta på konserter eller andra event bryter vardagen.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Via olika praktikplatser och att arbeta extra som undersköterska.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Stora! Framförallt från mina praktikplatser. Vissa av de teoretiska kurserna har jag stor nytta av, andra mindre. Jag tänker mer kritiskt idag gentemot den information jag tar del av än innan mina studier.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

De tre år som jag studerade till sjuksköterska kan nog vara de bästa i mitt liv. Jag tar då stor hänsyn till vänner och det övriga livet som student erbjuder. Vad det gäller själva utbildningen så är jag mycket nöjd i stort, med allt från föreläsare till lokaler. Jag vill dock hävda att en del kurser skulle kunna bytas ut mot andra som enligt mig är mer relevant till yrket.

Kan du ge tre karriärtips?

1   Spendera så stor del av din tid som möjligt där du trivs och mår som bäst!

2    Hur ser ditt drömjobb ut? Finns det eller behöver jag skapa det?

3   Våga göra det du tycker är roligt, även om det kan innebära ekonomiska risker.

Thomas Jonasson

Informations- och PR-programmet
feb
 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 

-Jag studerade Informations- och PR programmet i Sundsvall mellan 2013 och 2016. Innehar ingen examen dock! :)

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

-Sedan andra året av mina studier har jag drivit ett par olika företag. Just nu jobbar jag heltid med ett av dem, ett mjukvaruföretag som heter Pinguin. Pinguin grundades för snart 3 år sedan, våren 2016.

Berätta om ditt arbete.   

-På Pinguin har jag titeln CMO, det innebär att jag är ansvarig för alla kommunikations- och marknadsföringsaktiviteter som företaget genomför. Utöver den rollen ansvarar jag också för företagets tillväxtfinansiering, dvs riskkapital och lån, samt är styrelseledamot. Det är ganska vanligt med multi-roller i företag där vissa utav ägarna även är anställda, som i Pinguins fall.

Utöver arbetet med Pinguin hjälper jag andra företagare, de som står inför ungefär samma utmaningar som jag gjort, med affärs- och finansieringsstrategi. Idag hjälper jag t.ex. ett mobilspels-företag som ska ta in riskkapital.

Till och från arbetar jag också som teknik- och strategikonsult för en utav de svenska bankerna, det är riktigt spännande faktiskt och annorlunda. Men den absoluta majoriteten av min tid går såklart åt till Pinguin, som är min verkliga passion.

Berätta lite kort om din yrkesresa

Min yrkesresa är och har varit rätt så annorlunda tror jag.

Jag och Johan (Pinguins andra grundare) började jobba som webb- och marknadsföringskonsulter under vårt andra studieår på Mittuniversitetet.

I början satt vi på Innovations-avdelningens kontor på campus mest hela dagarna. Vi hade hur kul som helst. Det visade sig att det fanns en del företag som tyckte att vi hade bra idéer, och som ville få hjälp med att sälja saker på nätet, vilket var det vi tyckte var roligast att jobba med också.

Under 2016, alldeles efter c-uppsatsen i skolan, fick vi vår första finansiering till det andra bolaget vi ville starta, Pinguin. Pinguin, som är en så kallad marketing automation-mjukvara, är en tjänst som är framtagen baserat på de specifika kundlojalitets-problem vi insåg var väldigt generaliserbara för hela marknaden, när vi jobbade som konsulter för e-handlare.

Vi blev också under 2016 utsedda till årets universitets-företagare i Sverige av Tillväxtverket. Vi fick, förutom äran, åka till Bangkok och representera Sverige bland 52 länder på det globala eventet. Supercoolt!

Idag är vi ytterligare något år framåt i tiden och Pinguin har blivit det mest omfattande projektet i mitt liv, med råge. Idag samarbetar vi med större teknikföretag, som Microsoft t.ex., Vi har kunder som jag bara kunde drömma om för ett par år sedan. Vi har också flera galet smarta människor inblandade och investerare som hjälpt oss otroligt mycket under resan.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Att börja jobba som konsult redan under studietiden var i början enbart ett sätt för mig att garantera att jag skulle sticka ut på arbetsmarknaden. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle kunna leva på en egen verksamhet, men som tur var har det fungerat så här långt.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Att det är lite grann som att spela ett nytt tv-spel på högsta svårigheten varje dag. I den här typen av jobb finns det inga dagar där jag bara stämplar in och låter dagen gå. För att vi ska lyckas måste jag aktivt och medvetet, tänka, styra och producera de mest optimala lösningarna för alla situationer och problem, varje dag. Det är verkligen utmanande, eftersom väldigt få processer går som på räls i ett nytt mjukvaruföretag.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Genom arbetet med företagen och även under min praktiktid, som jag genomförde på ett dataanalys-företag i Stockholm.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Framförallt är den lite mer djuplodande förståelsen du på Informations- och PR programmet får av media viktig. Jag har exempelvis skrivit massor utav pressmeddelanden, varav vissa publicerats i olika större affärstidningar, Dagens Industri t.ex. Media är jätteviktigt för vår typ av företag och jag tror inte det hade varit lika självklart om jag inte hade förstått fenomen som medielogik och målgrupper.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det var hur kul som helst. För mig är Mittuniversitetet en väldigt speciell institution. Jag pluggade på MIUN, träffade min grundar-kollega Johan där, startade mitt första företag, och idag är faktiskt Pinguin till viss del ägt av universitetets investmentbolag. Jag hade då och har nu en väldigt fin bild av och relation till, universitetet, det har haft en extremt central roll i mitt yrkesliv.

Kan du ge tre karriärtips?

·         1   

Min huvudsakliga filosofi i jobbet, eller egentligen i livet, är och kommer nog alltid vara, karma, hjälp andra kravlöst. Ju fler människor, eller för den delen, organisationer, du skapar något slags värde för, desto mer värde kommer du få tillbaka, någon gång i framtiden. Det är en väldigt enkel regel, eller kanske snarare ett perspektiv, som jag enbart vunnit på hittills.

·         2    

Det är okej att inte veta vad man vill bli när man blir stor, i alla åldrar. Känner du dig inte speciellt peppad på något definierat yrke, eller på att jobba överhuvudtaget, så börja fundera på hur du kan utnyttja de passioner du har i livet istället. Vill du t.ex. bara spela Tv-spel hela dagen, så gör det, men prova att slå på kameran och streama också.

·         3   

Jag har upplevt att de mest framgångsrika människorna sällan är smartare än vad vi andra är, de tror bara väldigt mycket på sin egen förmåga, och det kommer man extremt långt med i dagens samhälle. Det bästa med självförtroende är att du kan inbilla dig själv att du har det, så därför tror jag att vem som helst kan lyckas med nästan vad som helst :)

 

Jessica Raftsjö Lindberg

Ekoteknikprogrammet och därefter International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development
feb
 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?  

Jag pluggande i Östersund på Ekoteknikprogrammet och därefter International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development där jag avslutade mina studier 2008.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag arbetar på Sweco Environment och har arbetat här nästan 6 år.

Berätta om ditt arbete.

Jag arbetar mestadels med tillstånd för miljöfarlig verksamhet, framförallt tillstånd för kraftledningar, koncessioner.   

Berätta lite kort om din yrkesresa

Efter avslutade studier fick jag jobb på Jämtkraft i ett projekt som syftade till att vädersäkra elnätet och skötte där bland annat en del av miljöarbetet. Sedan har det fortsatt inom elnätsbranschen, först som inhyrd på Jämtkraft och sedan fick jag anställning på Sweco där flertalet av mina projekt är inom elnät.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag hade redan under min studietid fått kontakt med det företag jag hyrdes in på i samband med vädersäkring av elnätet. Detta genom att jag kontaktade olika företag för uppslag till min C-uppsats och de kom med ett ämne jag tyckte var intressant. När jag sedan två år senare avslutat mina studier och skulle söka jobb så föll det sig så att de var mitt i sitt projekt med vädersäkring och sökte en person med miljökompetens via ett bemanningsföretag. Genom min C-uppsats hade jag då en referens att ange.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Varierande. Alla projekt är olika.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag arbetade under studietiden, dock inte med något kopplat till mina studier.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Den största nyttan tror jag är att jag inte känner mig osäker om jag ställs inför ett problem jag inte ser en direkt lösning på. Jag vet hur jag tar reda på saker och att jag kan lösa de flesta problem, det tar bara lite olika lång tid att komma på hur.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag tyckte det var roligt. Jag tyckte ju det var väldigt kul att studera överlag, så det var väl därför de tänka 3 åren blev 2 ytterligare på masters-programmet.

Kan du ge tre karriärtips?

 1. Kontakter. Försök etablera kontakter med arbetsgivare/företag du tycker känns intressanta redan under studietiden. Och kom ihåg att dina studiekamrater också kan vara potentiella arbetsgivare eller kontakter in i arbetslivet i framtiden.
 2. Intresse och initiativ. Är man intresserad av att arbeta på ett företag så ska man visa det.
 3. Tro på dig själv. Om du inte tror att du är tillräckligt erfaren eller kompetent för något, kör på i alla fall. Det värsta som kan hända är att du får en utvecklande utmaning.

 

Anou Persson

Kommunikations- och PR-programmet
feb
 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 

Jag gick i Sundsvall och tog examen 2005.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

 • DIGG – myndigheten för digital förvaltning sedan den 1 sept.

Berätta om ditt arbete:

 • Jag jobbar som kommunikatör. Och jobbar bl.a. med kommunikationsstrategier för våra regeringsuppdrag, arbetsgivarvarumärke, internkommunikation och vårt deltagande på mässor.

Berätta lite kort om din yrkesresa

 • Jag började med att starta eget företag och jobbade som konsult inom marknadsföring och kommunikation i knappt 2 år. Efter det har jag jobbat inom alla sektorer, privat- kommunalt och nu offentlig verksamhet.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

 • Jag valde att starta eget företag.

Vad är roligast med ditt jobb? 

 • Att jag får träffa en massa intressanta människor och få lära sig om hur olika verksamheter och sist men inte minst jobba med ett ämne och område som jag älskar. Jag brinner nämligen för ämnet kommunikation och är helt övertygad om att varje organisation, ledare och företag måste planera och paketera sina budskap för att nå fram och skapa resultat.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

 • Jag jobbade extra vid sidan av mina studier.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

 • Tack vare min uppsatsskrivning fick jag bra verktyg i hur jag skapar en god struktur i större arbeten.

Kan du ge tre karriärtips?

 1. Var inte kräsen! Ta alla slags uppdrag och jobb inom kommunikation till en början för att komma in på arbetsmarknaden.
 2. Bli bra på affären – mao, du måste förstå din organisation/företags uppdrag och lära dig om kärnverksamheten för att skapa bra kommunikation och få förtroende internt.
 3. För att vara duktig i sitt arbete behövs det inte enbart kunskaper inom sitt område, det är minst lika viktigt att vara en bra kollega och kunna samarbeta.

 

Mia Rydell

Kriminologi
jun
 

Ta del av Mias spännande karriär där hon bland berättar om hur hon kombinerar sina två yrkesroller, skådespelare och kriminolog, i sin egen föreställning med temat våld i nära relationer.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag pluggade kriminologprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall och tog examen 2014.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag arbetar delvis inom Kriminalvården och har gjort det i ca ett år men har även startat ett företag vid namn Kulturdådet.

Berätta om ditt arbete.

På mitt arbete inom kriminalvården har jag arbetat både inom frivård och på en kvinnoanstalt med människor dömda för brott. Det innebär både klientnära arbete och en hel del skrivande av planeringar, yttrande och att göra utredningar mm. När det gäller Kulturdådet kombinerar jag mina både yrkesroller som skådespelare och kriminolog. Jag får ofta reaktioner om den ovanliga kombinationen men jag tror att det är just det som gör att jag tycker så mycket om mitt jobb. Jag får använda kunskaper jag fått när jag pluggat och arbetat och samtidigt använda mig av det fantastiska verktyg teater är. Jag föreläser i ämnen som exempelvis människohandel, brott i historien, mänskliga rättigheter och våld i nära relationer. En scenisk föreläsning vid namn "De band som binder mig" på temat våld i nära relationer har även blivit till och jag hade premiär i januari i år. I den föreläser jag i första delen om definitioner, begrepp och mekanismer för att i den andra delen spela en föreställning på samma tema där jag visar vad jag föreläst om. Jag turnerar runt i Sverige och spelar för en bred publik där den första delen kan anpassas till publikens förkunskaper.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag).

Mitt sista år som studerande på kriminologprogrammet sökte jag ett Minor Field Study stipendium via Sida och fick möjlighet att åka till Kenya för att skriva min C-uppsats på temat våld i nära relationer. Efter examen fortsatte jag att för Sidas räkning sprida kunskap om mänskliga rättigheter och mitt examensarbete i föreläsningar på olika platser. Efter det arbetade jag främst som skådespelare och började även bygga upp mitt företag. Jag har även blivit mamma till en liten guldgosse och när det var dags att gå tillbaka till arbetet sökte jag mig till kriminalvården som är en spännande arbetsgivare. Mitt företag Kulturdådet har fått växa sakta men säkert och en dag hoppas jag kunna leva enbart på det.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag sökte arbeten som fanns på olika jobbsiter men skrev även mail till arbetsgivare som inte hade någon annons ute. Det fungerar oftast och en arbetsgivare tycker om att se att man är intresserad av organisationen.

Vad är roligast med ditt jobb?

Kombinationen av att använda mig av mina båda yrkesroller. Sen tycker jag även att det är fantastiskt att jobba med människor samt med frågor som är otroligt viktiga och som måste belysas mer i vårt samhälle.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag jobbade som vittnesstöd på tingsrätten samt som skådespelerska i olika konstellationer. Studietiden är en fantastisk möjlighet att prova på olika jobb. Jag hörde även av mig till platser jag tyckte lät intressanta vilka jag ville veta mer om för att boka in studiebesök. Ibland fick jag komma dit och ibland inte. De platser jag fick besöka var värda varje nej jag tog!

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Oj! Massor. Kunskaper, insikter och inte minst hur man söker information. Ibland kanske jag inte vet svaren men jag vet, tack vare mina studier, hur jag ska finna dem och bra källor. Jag lärde mig än mer källkritik och även sättet att skriva akademiskt. Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet? Jag tyckte att Mittuniversitetet gav mig många möjligheter under studietiden. Jag fick veta hur man bäst startar företag, fick gå på föreläsningar som anordnades av skolan och behövde man hjälp fanns den att få. Jag hade dessutom fantastiska kurskamrater som gjorde vardagen och tentaplugget roligare.

Kan du ge tre karriärtips?

1 Ha roligt på ditt arbete. Vi spenderar så mycket tid på jobbet så se till att du trivs. Du behöver inte älska varje minut men har du ont i magen – byt jobb!

2 Ta egna initiativ. Maila, ring och hälsa på där du skulle vilja jobba. Visa att du är genuint intresserad och berätta att du är bra för det är du!

3 Kom ihåg att du ska hålla. Jobbet är viktigt men inte allt och du vill kunna njuta och prestera ditt bästa, det kan du inte om du kör slut på dig på en gång.

Dinah Gowa

Masterprogram Business Administration, Marketing and Management
maj
 

Läs om Dianahs spännande resa från studier vid Mittuniversitetets masterprogram i Business Administration, Marketing and Management till att jobba som projektkoordinator på en organisation som heter Save Street Children Uganda. Intervjun med Dianah är på engelska.

1What did you study at Mid Sweden University, and when did you graduate?

I studied a Master's degree in Business Administration, Marketing and Management at the Ostersund campus, and graduated in 2015. 

Where do you work now and how long have you been working there?

I am currently volunteering at a local NGO called Save Street Children Uganda, in the role of Project Coordinator. The NGO rehabilitates and reintegrates street children and youth so that they can live dignified lives. I have been working in this organization for one year now.

Tell us a little about your professional trip (from student to the occupation you have today)

After I graduated from Mid Sweden University, I returned to my home country Uganda, and got a job as a Project Manager for the Coffee value chain digitization project, under the ‘Mobile Money for the Poor' funded project by the United Nations Capital Development Fund. I held this position for one year after which the project ended. It was after the project closure that I took on my current new role as a Project Coordinator at Save Street Children Uganda.

What did you do to establish yourself in the labor market after your studies?

I will honestly admit that I was anxious after graduation because I did not know what the future held or if I would find a job soon after. However, from the contacts and networks I had made in my previous job before moving to Sweden to pursue the Master's degree, I was able to find a foot back into the labour market.

What is the fun of your job?

The fun part about my current job is that I get to put a smile on the faces of destitute children and youth. For me, working in a role or company where I am making direct positive impact to someone, is something I cherish and find fulfilling. I consider it really humbling in that not only my professional and personal development is being enhanced, but also my personal desire and drive to make a significant difference in the lives of different marginalized groups of people.

In what way did you get in contact with the labour market during your study time?

During my study time, I subscribed to different companies and job portals which had my interest areas. In addition, I kept in touch with former colleagues and workmates who kept me updated with available job opportunities and openings.

What benefit have you had in the working life from your studies?

From my studies at Mid Sweden University, my presentation skills greatly improved! From the various group and individual presentations that were incorporated in the different course modules, my confidence was boosted. Now in the working life, I am more willing and able to give presentations with less anxiety and nervousness.

What did you think about studying at Mid Sweden University?

Studying at Mid Sweden University was a wonderful opportunity for me. My course mostly comprised students from different countries, which I found really enriching. My general global outlook and perspective on life, education, work etc. was enhanced. I was exposed to a myriad of different ideas and insights, some of which I have tried to incorporate back in my home country, in my various spheres of influence.

Can you give three career tips for students?

• Don't chase after money because in the long term, it tends to be a poor motivator. Instead do what you love and the money will follow.

• Come up with your own personal and professional definition of success, and don't let anyone else define it for you.

• Employers hire for attitude and train for knowledge. Always have your attitude at the top of the game, be enthusiastic and never stop learning.

Anne Wigren

Rehabiliteringsvetenskap
apr
 

Medan Anne pluggade Rehabiliteringsvetenskap på dåvarande Mitthögskolan började hon att etablerade sig på arbetsmarknaden genom sin praktik och genom att vara ute och jobba som vikarie. Idag driver hon ett eget företag, Rik assistans, tillsammans med tidigare klasskamraten Maria Olsson.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag läste Rehabiliteringsvetenskap på distans, Sundsvall/Östersund, och tog min examen 2003

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag driver ett eget företag, Rik assistans, sedan januari 2009 tillsammans med Maria Olsson som jag pluggade tillsammans med på Mittuniversitetet (Då mitthögskolan)

Berätta om ditt arbete.

Rik assistans verkställer personlig assistans till personer med funktionshinder som har beviljats den insatsen. Vi är en stor arbetsgivare i Västernorrland med idag ca 200 anställda. Mitt arbete är väldigt allsidigt. Jag jobbar med kundnöjdhet och kvalitetsarbete, personalfrågor, verksamhetsfrågor, ekonomi mm. Som företagsledare nätverkar jag med andra företagare, politiker m.fl. för att driva frågor inom vår bransch. Mitt yrke handlar väldigt mycket om mötet med individen, att lyssna in behov och att möta dessa på ett proffsigt sätt och med hög kvalitet. "Individen i centrum" är ord som följt mig från studietiden till nu, från ord till handling.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)

Efter min examen fick jag jobb som enhetschef i omsorgen om funktionshindrade på Härnösands kommun. Det var ett fantastiskt roligt arbete där jag trivdes väldigt bra och fick använda mig av mina studiekunskaper i praktiken. Jag lärde mig väldigt mycket av att arbeta kommunalt i en politiskt styrd organisation. Jag fick utökade kunskaper om både biståndsbedömning/lagstiftning och verkställighet av insatser. Som enhetschef jobbade jag från 2003-2009 då vi startade Rik assistans AB.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag etablerade mig på arbetsmarknaden under studietiden genom min praktik och genom att vara ute och jobba som vikarie.

Vad är roligast med ditt jobb?

Roligast med mitt jobb idag är möten med människor, att göra skillnad för personer som ibland är i väldigt tuffa livssituationer samt att som arbetsgivare se andra växa/utvecklas. Att styra sin egen vardagsplanering är såklart också fantastiskt.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden? 

Jag jobbade extra i omsorgen och jag gjorde min praktik på socialförvaltningen.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier? 

Massor! Framför allt lärde jag mig att det inte finns några "sanningar" utan bara en väldig massa olika perspektiv på saker. Det svart/vita övergick i grått och det ger en lite mer ödmjuk inställning till saker. Efter några år i arbetslivet med studier i ryggen är det inte ens grått längre utan ännu vagare ton. Inget blir enklare men som en av mina föreäsare alltid sa när det gällde livet efter studier: " I'm still confused but on a higher level".

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag tyckte att det var roligt att studera men levde inte direkt något "studentliv" då jag fick mitt andra barn under min tredje termin av studierna. Distansupplägget passade mitt liv utmärkt.

Kan du ge tre karriärtips?

1 Ha tillit till processer. En sak i taget, allt har sin tid och det viktigaste först är bra deviser att hålla sig till tycker jag.

2 Ensam är inte stark, omge dig med rätt kompetenser och var prestigelös i det. Alla är inte bra på allt men alla är bra på något, Lyssna.

3 Var sann, hitta din drivkraft och följ den. Ha KUL!

Vet inte om det blev karriärstips eller levnadstips men för mig är det lite samma sak.

Christian Olsson

Personal- och arbetslivsprogrammet
mar
 

Från studier på Personal- och arbetslivsprogrammet, via en utbytestermin i Budapest till att nu jobba som VD-stöd på Östersundshem. Läs om Christians resa från studier till yrkeslivet.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Jag läste Personal & arbetslivsprogrammet på campus i Östersund, läste även till jöken samt en utbytestermin i Budapest.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag arbetar på Östersundshem som VD-stöd och har arbetat här i ca 3,5 år.

Berätta om ditt arbete.
Min tjänst är extremt bred men grundar sig i att stötta vår VD Daniel Kindberg samt styrelsen i deras arbete. Det kan vara allt från att ta fram beslutsunderlag till styrelsemöten, arrangera studiebesök, föreläsa/presentera bolaget, projektleda konferenser. De största ansvarsområdena jag haft är försäljningen av 1 698 lägenheter till Rikshem, Attefallshusen samt projektledning av renoveringen av Verket. Fungerar även som VD:s förlängda arm ut i organisationen och ser till att uppdatera honom på aktuella frågor. Har ansvar för information som ska till styrelsen.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag).
Under min studietid på Campus Östersund så kände jag ganska tidigt att jag ville engagera mig i något på sidan om studierna. Detta medförde att jag engagerade mig i Personalvetarnas förening (PUB) och blev ordförande där. Den största utmaningen vi hade var att skapa ett engagemang bland både styrelsen och medlemmarna, PUB hade varit en vilande studentförening där det inte hade hänt så mycket de senare åren. Så vi tog en nystart på föreningen, gjorde om utskotten och delegerade ut större ansvar till fler i styrelsen så att ett engagemang skulle skapas. Under studietiden jobbade jag även extra som kandidatansvarig på Kornboden samt i beställningscentralen för Taxi Östersund. Efter studierna fick jag jobb på Academic Work i Sundsvall som Consultant Manager. Ganska snart fick jag en delad tjänst där jag jobbade som Recruitment Consultant och Team Manager. Så då hade jag resultat- och personalansvar för ca 10-12 medarbetare internt samt ca 10 konsulter. Efter 1 år och 3 månader blev jag erbjuden en tjänst som VD-stöd på Östersundshem. Då jag dels har mina rötter i Östersund samt visste vilken speciell man Daniel Kindberg är så hoppade jag genast på denna möjlighet.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag började tänka på det redan under mina studier, jag började bygga upp ett nätverk ute i näringslivet på olika sätt. Genom praktik, extrajobb etc. Sju av tio jobb tillsätts via kontakter så bygg nätverk!!

Vad är roligast med ditt jobb? 
Variationen, att jag ständigt får gör nya saker som jag inte testat förut. Jag skulle inte klara av en monoton tjänst där jag inte får utvecklas.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Genom mina extrajobb på Kornboden och Taxi Östersund. I min utbildning ingick det även praktik vilket var ett bra sätt att prova på arbetslivet och att få arbeta på arbetsplatser som var kopplade till utbildningen.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Stor nytta, sedan ser jag mina studier som ett sorts körkort. De breddar mina möjligheter att söka andra (roligare) jobb men oftast är det svårt att koppla utbildningen direkt till de arbetsuppgifter som man utför. Men jag växte mycket som person under studierna och lärde mig mycket om min egna inlärning som är otroligt viktig ute i arbetslivet.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag var väldigt skeptisk till att studera i min hemstad, jag hade ställt in mig på att jag skulle studera i Uppsala eller någon annan större studentstad. Men på grund av olika anledningen så hoppade jag på och började läsa kurser på Mittuniversitet. Nästan omgående insåg jag att Campus är en helt ny del av staden som jag inte upplevt tidigare och att man lär känna massor av nya personer som inte är från Östersund. Detta gör att det inte känns som att man studerar i sin hemstad vilket jag tyckte var väldigt positivt. Sedan uppskattade jag den personliga känsla som finns på Miun, det var lätt att gå in och prata med föreläsarna vid frågor eller funderingar. Sedan fanns det, när jag pluggade, väldigt bra möjligheter till utlandsstudier, vilket jag uppmuntrar alla att göra! Otroligt lärorikt att bo och studera i ett annat land, både studiemässigt men även rent personligt.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1    Våga, testa ett jobb som känns roligt – blir det fel så är du i alla fall en erfarenhet rikare
 •          2    Nätverka – 70 % av jobben får man via sitt nätverk
 •          3   Va ambitiös och gör alltid ditt bästa!

Mona Wärdell Nilsson

Industridesign
feb
 

Mona Wärdell Nilsson studerade industridesign på campus Sundsvall och tog examen 2016. Hon jobbar just nu på Design Västernorrland där hon har i uppgift att främja designmognaden i länet. Redan under studierna passade Mona på att knyta kontakter och gjorde sitt examensarbete i samarbete med IKEA.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?

Jag studerade industridesign på Campus Sundsvall och tog examen 2016. 

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Design i Västernorrland de senaste 6 månaderna och innan dess på Näringslivsbolaget i Sundsvall.

Berätta om ditt arbete.

På design Västernorrland har vi till uppgift att främja designmognaden i länet. Vi driver flera olika projekt inom landstinget samt föreläser, coachar och ordnar nätverksträffar. Vi försöker också komma ut till skolor och prata om design med skolungdomar. 

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)

Efter examen tog jag ett välbehövligt sommarlov tillsammans med min familj medan jag funderade på var jag kunde tänka mig att passa in i Sundsvall. Var jag ville jobba helt enkelt. Jag började på Näringslivsbolaget efter sommaren som designer och projektledare under Hem och Villa mässan där jag också stod för byggandet av Sundsvalls kommuns monter. Efter det fick jag ansvar över flera andra projekt som inkluderade både design och projektledning. Jag har bl.a. 3D-modellerat byggnader i stenstan som står som miniatyrer i Stadshuset, jag har gjort flera skyltfönster åt dem, skapat diverse affischer, byggt dörrar och hållit i en mat och designtävling för Medelpad.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag sökte inte något utannonserat jobb utan skickade spontant min CV och personligt brev till en person som jag tidigare mött från Näringslivsbolaget i Sundsvall - det uppföljdes med ett möte och jag började jobba nästa dag. 

Vad är roligast med ditt jobb? 

Problemlösning. Jag gillar att vara en del av en lösning. Det spelar ingen roll vilken nivå problemet ligger på - bara man känner att man är delaktig till en positiv förbättring. 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag gjorde mitt examensjobb i samarbete med IKEA och utvecklade en lättviktig altangunga, eller "Porch swing". Det var en vansinnigt intensiv period men också ofattbart givande att få chansen att jobba med ett så pass stort företag och ta del av deras process inom produktutveckling. Vi hade en kort praktik och så fick vi göra diverse skolprojekt åt olika aktörer inom arbetsmarknaden. Jag var dessutom studentambassadör så jag skaffade många kontakter den vägen också.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Jag hade jobbat inom design och projektledning tidigare men jag hade inte någon kunskap inom 3D modellering, designprocessen eller ens Photoshop, Illustrator eller Indesign programmen. Alla dessa är en fantastisk tillgång i yrkeslivet. Framförallt så har utbildningen gett mig självförtroendet att lita på min kompetens genom hela designprocessen.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag trivdes otroligt bra på Mittuniversitetet och på Industridesign. Vi har nära kontakt årskullarna emellan, med lärarna och programansvariga och även en nära anknytning till näringslivet. Att Mittuniversitetet Sundsvall har blivit utsett till norra Europas vackraste campus gör ju också sitt till för en positiv helhetsupplevelse.

Kan du ge tre karriärtips?

1    Fokusera på lösningar inte på problemen. 

2    Gör en sak varje dag för att nå dit du vill. 

3   Var inte rädd för förändringar men acceptera inte att vara olycklig. Byt jobb/karriär om du inte trivs med det du gör.

Jean Luc Kabisa

Socionomprogrammet
jan
 

Möt socionomen Jean Luc som jobbar med att hjälpa unga in i samhället. Jean Luc har en spännade historia i bagaget och hans föreläsning kan bli riktigt intressant.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Socionomutbildningen, Campus Östersund. Tog examen januari 2012.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Arbetar som Integrationshandläggare vid Integrationsservice, Östersunds kommun sedan feb 2015.

Berätta om ditt arbete.
Mitt arbete handlar om att samverka med civilsamhället och andra myndigheter för att de nyanlända som kommunen tar emot ska få en så bra introduktion som möjligt i det svenska samhället.                                       

Utöver mitt ordinarie arbete är jag också fritidspolitiker med uppdrag som ledamot i Barn-och utbildningsnämnden och som nämndeman i tingsrätten.                                                                                                                     

Berätta lite kort om din yrkesresa.
Efter examen arbetade jag som socialsekreterare för ekonomiskt bistånd i Bräcke kommun från mars 2012-juli 2013 och sedan började jag på Navigatorcentrum, Östersunds kommun, som coach för unga arbetslösa från juli 2013-feb 2015. Och nu arbetar jag på Integrationsservice sedan feb 2015.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag försöker alltid göra bra ifrån mig på alla mina arbetsplatser och ser till att få bra referenser när jag byter jobb.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att få vara med och bidra till att nyanlända etablerar sig på arbetsmarknaden och i samhället är det roligaste med mitt jobb.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Vikarierade på olika arbetsplatser under nästan hela min studietid.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Min utbildning har varit ett krav för att få de arbeten jag haft hittills. Mina studier har fått mig att vara mer kritiskt tänkande, något som jag har nytta av inte bara i mitt arbetsliv utan också i mitt vardagliga liv.  

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Mittuniversitet har öppnat många dörrar för mig. Campus Östersund är inte stort och jag kom lätt i kontakt med många studenter som har blivit mina vänner för livet. Att studera i en mindre stad som Östersund där alla känner alla gör det också lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Kan du ge tre karriärtips?

1   Var målmedveten

2    Tro på din förmåga

3   Ha positiv inställning

Christine Larsson Schedin

Ekonomiprogrammet
dec
 

Christine studerade ekonomi med inriktning redovisning på Mittuniversitetet och tog examen1996. Sedan 2002 jobbar hon som auktoriserad revisor på PwC. Hon är också kontorschef för kontoret i Sundsvall samt rådgivare/konsult till olika företag och dess ägare.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag läste ekonomi med redovisningsinriktning och tog Ekonomexamen 140p i januari 1996 på Mittuniversitetet (fd. Mitthögskolan) i Sundsvall. Jag tillhörde sista "kullen" som hade möjlighet att ta Ekonomexamen därefter blev det kandidat eller master.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag jobbar på PwC (marknadsledande inom revision, redovisning, skatt och affärsrådgivning) och har jobbat där i 20 år i varierande roller och befattningar. Innan dess jobbade jag en kort tid med marknadsföring och försäljning inom IT-branschen.

Berätta om ditt arbete.   

Jag jobbar som auktoriserad revisor sedan 2002 och är också rådgivare/konsult till olika företag och dess ägare. Jag är kontorschef för vårt kontor i Sundsvall där vi är ca 60 st medarbetare. Ett mycket varierande jobb där man får träffa många människor.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag)

Jag har haft som målsättning att ha ett varierande och roligt jobb vilket jag har idag. I vår bransch finns möjlighet att kombinera intresset för ekonomi och företagande med kundrelationer. Det handlar mycket om att vara intresserad av människor och olika verksamheter.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

r jag läste fanns inte någon möjlighet till praktik ute på företagen, tyvärr. Jag försökte genom olika sommarjobb bl a inom bank och handel att bygga mitt CV.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Att det är så varierande arbetsuppgifter och att det händer så mycket hela tiden. Den ena dagen är inte den andra lik. Det är fantastiskt roligt att få jobba med människor både kunder och medarbetare och att få följa med på deras resor. I omvärlden händer det mycket och branschen utvecklas hela tiden vilket gör det extra spännande.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag sommarjobbade i flera år på Nordea samt ICA. Det gav en bra inblick i yrkeslivet som jag har haft nytta av.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Studierna har varit en stabil grund att stå på. Ekonomistudier ger en bredd som är till stor nytta oavsett vad man skall jobba med. 

 

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det var mycket bra. Jag var nöjd med det mesta. Det som har utvecklats sedan jag läste är framförallt samarbetet mellan universitet, näringsliv och studenter vilket är alla parter till gagn. CER har bidragit på ett mycket bra sätt till detta t ex genom att möjliggöra inslag från näringslivet på kurser, praktikplatser etc.

Kan du ge tre karriärtips?

 1. Engagera dig i nätverk (t ex studentorganisationen, Unga Aktiesparare etc) och försök tidigt att bygga din CV genom t ex sommarjobb och extrajobb. Ta vara på möjligheterna att träffa näringslivet t ex praktik hos företag, mingeldagar, studentkvällar ute hos företag etc etc. Där kanske du träffar din framtida arbetsgivare!

 2. Hitta det du brinner för så kommer det inre drivet! Det inre drivet är en viktig tillgång för att ta dig fram i yrkeslivet! Du ansvarar själv för din framtid.

 3. Sätt mål, kortsiktiga och långsiktiga!

 

Linus Eriksson

Idrottsvetenskapliga programmet
nov
 

Linus studerade Idrottsvetenskap på Mittuniversitetet och tog examen 2014. Redan under sin studietid kom han i kontakt med Östersunds FK och började träna deras ungdomslag. Idag jobbar han som målvaktstränare i ÖFK.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag studerade Idrottsvetenskap på Mittuniversitetet mellan 2011-2014

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Idag jobbar jag som målvaktstränare i Östersunds FK, jag har varit anställd sedan Januari 2015.

Berätta om ditt arbete.

Som målvaktstränare ansvarar jag för att förbereda och utveckla målvakterna för att prestera på kort och på långt sikt. Jag har även ett ansvar att samarbeta med de övriga tränarna om hur vi kan utveckla laget både på planen hur vi spelar men också hur vi kan bli bättre på olika nivåer vid sidan av planen.       

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag)

Direkt när jag flyttade upp till Östersund för att studera kom jag i kontakt med ÖFK och började träna deras ungdomslag, jag jobbade även extra som vaktmästare i föreningen på somrarna. Ett halvår efter avslutade studier fick jag en förfrågan om att börja jobba på heltid i klubbens seniorlag.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Som jag nämnde i frågan ovan var jag egentligen i kontakt med den arbetsmarknaden jag ville till mer eller mindre hela tiden under mina studier. Vilket givetvis underlättade för mig att få ett jobb inom min bransch så snabbt efter avslutade studier.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det jag trivs allra bäst med i mitt jobb är möjligheten att jobba med att utveckla människor och hela tiden ha ett fokus att uppnå ett mål som grupp. Att varje dag och vecka gå till jobbet med en tydlig uppgift, att bli lite bättre i kommande match än vad vi var i den senaste vi spelade

Sedan har den här sommaren och hösten med Europaspel varit en fantastisk upplevelse. Att få möjligheten att jobba med det jag gillar allra mest på en så hög nivå och med ett så stort stöd och intresse från hela staden har varit ett privilegie! 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag visste redan när jag började studera att jag ville jobba med fotboll. Så jag jobbade extra som ungdomsledare och även som vaktmästare för ÖFK. Jag utbildade även mig via Svenska fotbollsförbundets tränarutbildningar för att få de specialutbildningar jag behövde. Sedan så valde jag att skriva min C-uppsats och fördjupningsarbete mot fotboll och målvakter, i den så vände jag mig mot elitföreningar och skapade där ett stort kontaktnät som jag har nytta av idag! Jag valde även att förlägga mina praktikperioder i olika föreningar i Allsvenskan och Superettan för att få en känsla av vad som krävde och hur det var att jobba med fotboll på den nivå som jag siktade mot.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Jag skulle villa säga att allt jag studerade på det Idrottsvetenskapliga programmet gav mig den teoretiska kunskapen som krävdes för mitt arbete. När jag sedan har jobbat har jag fått hitta sätt att applicera den kunskapen i praktiken. Men utan min utbildning hade jag aldrig varit där jag är idag.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag uppskattade det verkligen! Ett ganska litet och kompakt Universitet som gör att man kommer väldigt nära både klasskamrater och lärare Jag fick möjlighet att hjälpa till vid studier för att jag visade framfötterna under studietiden, vilket jag tror är svårare på ett större universitet. Vi var en mindre klass som jobbade väldigt tight tillsammans, vilket gjorde att man kunde dela ambitioner och stötta varandra under studietiden, några av dessa är idag mina allra bästa vänner! Att det är en liten stad anser jag också gynnar studenter i Östersund, det har alltid vara lätt att komma i kontakt med företag och föreningar för de som har velat komma i kontakt med arbetsmarknaden vid sidan av skolan.

Kan du ge tre karriärtips?

 1. Nischa din utbildning mot det du vill göra, jag gjorde flera arbeten och även min C-uppsats om målvaktsträning. Om du kan, hitta vad du vill göra tidigt under utbildningen, så du slipper få panik när det närmar sig slutet.
 2. Jobba extra vid sidan av skolan inom ditt område! Ta möjligheten att testa på hur det är i verkligheten. Då är du bättre rustad till den dagen du gör din första arbetsdag, samt att du även får möjligheten att utvärdera om du valt rätt!
 3. Våga drömma stort! Begränsa inte dig från början, sikta högt och sträva efter att uppnå dina mål!

Malin Burman

Risk och Krishanteringsprogrammet
sep
 

Möt Malin som redan under studietiden startade eget företag med hjälp av vår innovationsverksamhet. Sedan dess driver hon sin egen firma.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Risk- och krishanteringsprogrammet i Östersund. Tog examen 2012

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Driver konsultföretaget Kriskonsulterna som verkar inom krishantering och arbetsmiljö sedan 2011 (startade alltså före jag hade tagit examen J )

Berätta om ditt arbete.

Jag jobbar som kriskonsult med uppdrag över hela Sverige åt både privata och offentliga företag. Jag hjälper företag och organisationer att förbereda sig inför och att hantera kriser och olyckor- bland annat genom att utveckla krisplaner och att genomföra övningar.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)

Jag fick min idé om att starta företag när jag gjorde min verksamhetsförlagda utbildning (praktik) under andra året på utbildningen. Det blev därför naturligt för mig att ta hjälp från Mittuniversitetet innovationsavdelning för att förverkliga idén och hur jag skulle gå till väga. I början så jobbade jag extra vid sidan av både studier och uppstart av företag men sedan har jag successivt utvecklat mig och min verksamhet till vad den är idag. Jag har haft möjligheten att engagera mig i nätverk och mentorskap, vilket har varit fantastiskt utvecklande för mig i min yrkesroll. Det har varit mycket värdefullt att ha en mentor att bolla tankar och idéer med- inte minst eftersom jag hela tiden har drivit en egen verksamhet. Jag har också fortsatt att utbilda mig under hela min yrkesresa vilket har varit viktigt för mig, dels för att bygga på kompetens men också för att hela tiden hålla mig uppdaterad på området.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

I och med att jag driver ett eget bolag har det varit otroligt viktigt med nätverk och relationer till människor. Jag har lagt mycket tid på att lära känna rätt folk och att få dem att anlita mig och använda mina tjänster, det har varit den huvudsakliga framgångsfaktorn för att jag över huvud taget kunde etablera mig så snabbt på marknaden.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Att få träffa nya människor och verksamheter och hjälpa dem att hitta en strategi som passar dem. Det är också otroligt givande att göra märkbar skillnad- t.ex. att genomföra en krisövning och att se hur hela ledningsgruppen verkligen sätter sig in i situationen och hur de hanterar den. Det kan också handla om att jag får göra praktiska insatser när det hänt olyckor, då blir jag en stöttepelare för dem som ska hantera händelsen.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Genom mentorskap och praktik. Sedan pratade jag en hel del med människor runt omkring mig för att skapa mig en uppfattning kring området, men eftersom jag inte kände någon som faktiskt sysslade med det jag ville göra (jag tillhörde den första klassen som gick ut risk- och krishanteringsprogrammet) så fick jag fråga dem som arbetar som chefer eller ledare.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Det är alltid tryggt att ha en grund att vila på, och för min del har det gjort att jag dels har kunskaper om själva arbetssättet men också dels att jag har spetskunskaper i ämnet som jag inte hade haft annars. Jag valde dessutom att läsa vidare två år och ta en masterexamen inom samma område och det har helt klart gjort att jag har djupare ämneskunskaper i jämförelse med många andra.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag trivdes jättebra som student! Jag tycker att Mittuniversitetet är ett bra universitet och att risk- och krishanteringsprogrammet var ett bra program som gav mig en bra start in i yrkeslivet.

Kan du ge tre karriärtips?

        1    Satsa på nätverk- lär känna människor och skapa relationer.

        2    Skaffa en mentor som du kan ha som bollplank, gärna en som har jobbat med det du vill jobba med eller som har andra värdefulla kunskaper att dela med sig av.

        3   Fortsätt vara nyfiken på mer kunskap, även när du pluggat klart. Sluta inte lära dig mer om ämnet du är intresserad av utan fortsätt få ännu mer djuplodade kunskaper.

Sindre Klepp

Industridesign
jun
 

Sindre har gjort en häftig resa efter studierna hos oss. Läs om den här!

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?

Jag pluggade industridesign i Sundsvall och tog min examen 2010.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag arbetar som designchef för ett företag som heter Sunski i San Francisco i Kalifornien. Vi designar, utvecklar, producerar och säljer solglasögon. Jag har frilansat för företaget sedan 2014, och fick 2016 frågan om att börja på heltid. Så jag började i januari 2017. 

Berätta om ditt arbete!

Det är väldigt krävande, eftersom jag är den enda designern i vårt team men ansvarig för mer än bara produktdesign. Jag är bland annat med i strategiska affärsbeslut. Jag fungerar även som Art director för enskilda photoshoots, både lifestyle shoots och produktfotografering, och är ofta involverad i en del grafisk design som huvudsakligen används på websidan och till nyhetsbrev. Men mitt huvudsakliga fokus är fortfarande produktdesign. Så jag använder mycket av min tid till att designa och utveckla nya solglasögon, utforska CMF-möjligheter, jobba med nya produktstrategier och att bevaka produktutveckling och produktion. Jag var i våra fabriker i Kina i maj senast för att jobba med nästa års kollektion och ett speciellt projekt vi ska lansera till hösten.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag)

Jag är inte säker på om jag klarar att fatta mig kort här, eftersom jag har haft en sådan lång och varierande resa. Jag började som praktikant på en designstudio i Santa Barbara som heter Lifestyle design medan jag fortfarande pluggade på Miun. Efter praktiken kom jag tillbaka till Miun för att plugga sista året. Medan jag skrev mitt exjobb sökte jag nya praktikplatser i USA, eftersom jag kände att det var en större marknad för designer där än i Skandinavien. Jag tror jag skickade ansökningar till runt 170 olika designföretag. Jag fick svar från ca 15, varav 7 var intresserade, och hos 2 gick jag vidare till Skypeintervju. Jag fick ett erbjudande om en sommarpraktikplats på en designstudio som heter Curve ID i Manhattan i New York, så jag packade mina saker när jag var klar med studierna och flyttade till  Brooklyn.  

När praktiken var slut ringde jag min tidigare chef i Santa Barbara och frågade om de behövde folk – och det gjorde de. Jag lade nästan alla mina pengar på en flygbiljett till Santa Barbara, i stället för att ta flyget tillbaka till Norge som jag egentligen skulle ha gjort. En god vän och kollega i Santa Barbara lät mig sova på hans soffa i nästan två månader innan jag hade råd med en egen lägenhet.

Efter två väldigt intensiva och otroligt lärorika år hos Lifestyle design i Santa Barbara fick jag ett jobberbjudande på ett lifestylemärke som heter SOL Republic i San Francisco, som producerar hörlurar och audioprodukter. Här jobbade vi med att designa och utveckla en  mängd produkter inom personlig audio, inklusive allt av förpackning och tillbehör. Jag var ofta i Kina för att kontrollera produktionen och för att utveckla produkterna. Vi vann även en del designpriser för våra produkter, bland annat Red Dot, IDSA och CES innovation award.

Efter lite mer än två år på SOL bestämde jag mig för att försöka starta eget som frilansare. I början var det ganska läskigt att inte veta när man skulle få nästa lön, men det visade sig gå väldigt bra. Efter det att mitt första projekt för en kund i Salt Lake City, Utah var färdigt, fick jag en förfrågan av ett företag som heter Matter, en designstudio i San Fransisco, om att leda ett projekt för en av deras kunder. Under tiden jag jobbade för Matter fick jag ett mejl från ett nytt team som hörde till Google [x] - Googles 'hemliga' avdelning. De sökte efter frilansdesigner för ett team som skulle ledas av duon Mike&Maaike. Jag tackade ja och befann mig plötsligt i samma byggnad som hyperintelligenta ingenjörer från MIT och Stanford. Det var en ganska märklig känsla, men också väldigt coolt. Under min tid på Google var jag delaktig i flera olika projekt. De två projekten jag jobbade med som är offentliga var Project Wing och Daydream. Under en konceptutvecklingsdel av Project Wing fick jag och två  kollegor hålla en presentation för Sergey Brin, en av Googles grundare. Det kändes ganska overkligt att sitta bredvid Sergey och att visa fram skisser på olika koncept vi hade tagit fram. Han lovordade skisserna och koncepten, så Miuns skissteknik kom till stor nytta den dagen!

Efter att ha jobbat på Google ett tag fick jag ett annat jobberbjudande från en norrman, Per Ivar Selvaag, som drev sin egen designstudio i Berkeley. Pers har en bakgrund inom transportdesign och är ansvarig för bland annat Peugeot Onyx-konceptet 2012 och BMW:s nya 4-serie. Företaget han drev i Berkeley hette Montaag, och de gjorde en massa spännande projekt inom consumer product-, bil- och båtindustrin. Mitt första projekt där var att leda ett projekt inom interiördesign och ta fram ett koncept för Lexus. Jag jobbade också med ett 120- fots Trimaran-koncept för en kund under min tid på Montaag.

Jag har även jobbat frilans för andra kunder under de senaste åren, och undervisar i skissteknik på CCA (California College of the Arts) i San Francisco sedan 2015.

I 2016 fick jag ett erbjudande av Sunski som var för bra för att tacka nej till. Så det har varit en lång, men otroligt spännande resa hittills.  

Jag är ledsen för det långa svaret som skulle vara kortfattat. Oops...

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Det viktigaste tror jag var att tacka ja till dåligt betalda jobb och att göra det som krävdes för att få erfarenhet. Jag tillbringade över ett år totalt med att sova på soffor och madrasser på golvet med dålig lön och flera års hårt jobb. Jag tror att villigheten att offra en del för att komma dit man vill är otroligt viktig. Och man måste inse att direkt efter studierna har man liten eller ingen arbetserfarenhet, så man måste absorbera allt man kan från mer erfarna personer i sin bransch. Steg för steg så klättrar man då upp. Även om det bitvis är tungt. Det är en annan arbetsmarknad i USA än i Skandinavien, men jag tror att principerna för att etablera sig är relativt lika. Ett konkret tips till designer är att våga visa fram sitt arbete. Gör en hemsida, lägg ut din portfolio på Behance och Coroflot. Även om det kanske inte är de bästa projekten idag kan man då uppdatera eftersom man har bättre och bättre projekt att visa fram. Och är man flitig att uppdatera den kan den en dag se väldigt professionell ut och leda till nya jobbmöjligheter. Väldigt många företag ser efter nya kandidater på portfoliowebbsidor som Behance.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Jag tror att något av det coolaste är flexibiliteten jag har idag. Om jag har en idé, så behöver jag inte fråga någon om tillåtelse att testa den. Jag bygger bara en CAD-modell och skriver ut den på en 3d-skrivare för att testa den. Folk reagerar generellt alltid bättre på fysiska modeller, även om skisser och renderingar kan vara imponerande i sig. Jag gillar också att jag kan vara med och styra hur företaget går, eftersom jag är med i de strategiska besluten. Jag försöker att införa en kreativ vinkling på alla aspekter av att göra affärer, något jag tror att alla företag har en fördel av.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Vi jobbade bland annat med KAN och Nordic Gym under studietiden. Det var coolt att jobba med ett företag och känna på hur det är att hålla en presentation för en kund. Vi hade också kontakt med IDAG studio i Sundsvall, som ofta kom över till våra lokaler, antingen som föreläsare eller bare för att snacka lite. Det var alltid coolt att lyssna på deras erfarenheter från arbetsmarknaden.  

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Väldigt stor. Speciellt alla ‘verktygen' vi lärde oss, som Photoshop, Illustrator, Keyshot, CAD- program osv. Även skissteknik och presentationsteknik är väldigt viktigt för mig idag. Jag har utvecklat kunskaperna efter min examen, men grunden lades under min studietid. 

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det var en väldigt lärorik och spännande tid. Jag tänker ofta tillbaka på den tiden och saknar mycket därifrån, speciellt goda vänner. Jag har fortfarande bra kontakt med många, och har flera gånger haft besök av kompisar från studietiden. En bra kväll på kårhuset var också alltid kul. När det var en bra fest där, så var det en otroligt bra stämning bland alla studenterna. Jag gillade att universitetet inte var så stort, så att man kunde lära känna de flesta som studerade i Sundsvall.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1    Jobba hårt och var trevlig. Världen är mindre än man tror och om man jobbar hårt och är trevlig mot folk så kommer det att vara en stor fördel en dag.

         2Var inte rädd för att pröva saker och ting. Jag känner många som stannar kvar i jobb de inte trivs med, bara för att de är bekväma och rädda för att prova något nytt. Var inte rädd för att kasta dig i något du inte kan något om. Man lär sig alltid fortare än man tror och det är det bästa sättet att utvecklas. Är man för bekväm innebär det att man inte lär sig något nytt.   

         3   Skaffa dig en mentor. Att ha en mentor eller rådgivare som har mer erfarenhet än vad du själv har är en otroligt viktig resurs. Jag har haft flera under min studietid och i min karriär som har hjälpt mig att komma dit jag är idag. Och om du kan i framtiden, så försök hjälpa andra att komma framåt i sin karriär. Det är otroligt inspirerande och givande att kunna ge hjälp och råd som andra kan dra nytta av.

Mikael Frisk

Idustridesign
maj
 

Möt Mikael Frisk

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Jag pluggade Industridesign i Sundsvall och tog examen 2014

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag är frilansande produktdesigner (42 Creative Studio) med fast kontrakt för ett Tyskt företag som heter WeMakeThings som har ett flertal varumärken, framförallt inom cykel och actionsportmarknaden. Tidigare jobbade jag för samma företag men på plats i Köln, Tyskland. Jag försöker också ta på mig små grafiska jobb och föreläsningar när jag har tid.

Berätta lite kort om din yrkesresa och ditt arbete idag.

Idag är jag huvuddesigner på WMT för två varumärken och designar produkter för totalt 7-8 varumärken. Min resa dit har varit krokig. Det började med att jag var en arbetslös 20-åring som av en slump bestämde mig för att, utan någon som helst kunskap, starta företag i cykelbranschen. Efter att ha drivit företag i några år insåg jag att det var produktutvecklingen som intresserade mig och inte själva företagandet eller att i slutändan sälja produkten. Igen var det slumpen som avgjorde när en familjemedlem tipsade mig om Industridesignutbildningen på Mittuniversitetet. Jag hade ingen aning att den typen av utbildning fanns och jag sökte in direkt.

Eftersom jag var självlärd inom produktutveckling så hade jag kunskap inom vissa praktiska delar sedan tidigare men samtidigt hade jag stora hål i mina kunskaper kring design och utvecklingsarbetet. På Mittuniversitetet lärde jag mig framförallt en pålitlig process för att ta fram bra produkter och tjänster, det som tidigare för mig varit mer eller mindre "på chans" fanns det nu en modell för.

Jag satsade allt på att få ett bra exjobb med förhoppning att fortsätta jobba med det företaget efter. Jag började direkt söka jobb efter min examen och samtidigt som mitt exjobbs-företag, precis som jag hoppats och satsat så hårt på, erbjöd mig att fortsätta med det projekt jag påbörjat fick jag ett samtal från Köln, Tyskland med erbjudande om att bli produktdesigner in house. Jag tackade naturligtvis ja till in house jobbet och packade mina väskor. Jag jobbade in house på huvudkontoret i Tyskland lite över ett år innan jag förhandlade fram mitt nuvarande kontrakt och har nu jobbat snart två år som frilansande (produkt)designer.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Det jag lärt mig är att det gäller att ta de chanser man får visa vad man kan när man har möjlighet. De flesta arbeten jag fått har varit på det sättet. T.ex. fick jag mitt jobb som grafisk designer genom att börja som handledare, men jag såg chansen att visa mina färdigheter inom grafisk design och fick senare jobb inom det.

Första tiden i Tyskland tjänade jag ganska lite pengar men jobbade väldigt mycket. Jag såg till att, när jag hade chansen, överprestera och ge företaget mer än de frågat om och i slutändan ledde det till att de inte ville förlora mig vilket idag har gjort det möjligt att arbeta som jag gör hemifrån Sverige.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att det är högt tempo och hela tiden nya projekt och utmaningar. Jag älskar också känslan av att se en ny prototyp för första gången och att se någon jag inte känner använda den slutgiltiga produkten. Jag har också fått möjlighet att resa till platser jag aldrig skulle ha fått uppleva annars.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Under studietiden hade vi ett flertal projekt direkt mot företag, bl.a. gjorde jag min praktik på Electrolux designavdelning i Stockholm och mitt exjobb med Scott Sports i Schweiz. Jag jobbade också extra med grafisk design för Sundsvalls Kommun under det sista året av mina studier.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Jag har nytta av det jag lärde mig under min studietid hela tiden. Det uppenbara är naturligtvis det jag lärt mig om produktutveckling, men minst lika viktigt är t.ex. hur naturligt det nu är för mig att stå och prata/presentera inför en grupp människor efter att ha gjort det så ofta på utbildningen.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Att studera på Mittuniversitetet var något av det roligaste jag gjort. Det är få gånger i ens vuxna liv man får umgås och skapa relationer med så många likasinnade människor. Det är en tid jag aldrig kommer glömma och som jag är glad att ha fått uppleva.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1    Gör något du tycker är roligt, du spenderar majoriteten av din vakna tid på jobbet så att må bra och tycka att ditt arbete är roligt är, i mina ögon, viktigare än något annat.
 •          2   Säg "Ja". Får du en chans att göra något nytt, speciellt i början av din karriär, så var inte rädd för att ta chansen. Tycker du dig inte ha tillräcklig kunskap? Du lär dig. Är det en stor livsomställning? Du kommer ångra dig om du inte tar chansen.
 •          3   Ge det lilla extra. Kom ihåg att om du följt mina två första råd så har du nu, eller söker/har en plan för att få, ett roligt jobb som dessutom är spännande och utmanande. Det enda som är kvar är att visa varför du är oumbärlig. Skickar du in din portfolio eller CV se till att det är riktigt bra, har du precis börjat på ditt drömjobb, visa att de tog rätt beslut. Ett personligt driv är allt och ger du hela tiden det lilla extra kommer du garanterat att lyckas.

Malin Andersson

Socionom, Psykologi
apr
 

I april möter vi Malin Andersson som pluggade till en fil kand i psykologi i slutet av 90-talet. Efter några år i arbetslivet återvände Malin till oss och utbildade sig till socionom. Följ med på Malins resa här!

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Först läste jag fristående kurser till en fil kand i psykologi åren 1995-1999 i Östersund. Därefter läste jag socionomutbildningen åren 2004-2006 också i Östersund. Jag fick tillgodoräkna tidigare kurser och arbetslivserfarenhet vilket gjorde att jag kunde läsa i snabbare takt.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag arbetar vid specialistpsykiatrin sedan 9 år tillbaka vid Region Jämtland Härjedalen. Jag har under åren som gått haft olika typer av ledaruppdrag vid psykiatrin, men nu jobbar jag sedan september 2016 som processledare.

Berätta om ditt arbete. 
Jag jobbar med ett verksamhetsutvecklingskoncept som heter Frigör tid till vård, som är framtaget i England. Konceptet drivs i små steg med långsiktigt perspektiv. Ett av målen med konceptet är just att frigöra tid till direkt patientarbete. Jag ansvarar för projektets implementering, drift, utveckling samt resultatuppföljning vid psykiatrins slutenvård. Min roll innebär även handledning, utbildning samt metodstödjare av omvårdnadspersonal och chefer.

Berätta lite kort om din yrkesresa.
Som person har jag alltid varit väldigt nyfiken och resultatorienterad vilket bidraget till att jag alltid velat vidare eller framåt i mitt yrkesliv. Direkt efter kandidat examen började jag jobba på Försäkringskassan. Att det blev just det jobbet var egentligen en slump. Men den jobbstarten möjliggjorde att jag därefter kunde fortsätta jobba som personalspecialist med fokus rehabilitering.

På Region JH fick jag mitt första ledaruppdrag 2004 vilket var jättespännande. Då hade jag inte modet att söka ett chefsjobb, men det var väldigt roligt att någon trodde på min kapacitet och helt enkelt frågade om jag inte kunde tänka mig att vicka som chef. Trots att chefsvicket var kul valde jag ändå att ta ett avbrott i karriären och fortsätta plugga till socionom, för just där och då hade jag en dröm att jobba med samtalsterapier och jag saknade viss grundkompetens för detta. Så jag valde att plugga till socionom. Direkt efter socionomstudierna fick jag åter igen jobb som ledare fast denna gång på Samhall. Jag har under 10 års tid fortsatt med olika typer av ledaruppdrag, såväl enhets samt verksamhetschef. Min längtan att jobba med terapier har under åren klingat av, då jag varit fullt tillfredsställd med att coacha medarbetare och chefer.

Mitt absolut roligaste chefsuppdrag har varit som verksamhetschef för vuxenpsykiatrin. Det var ett oerhört stimulerande och komplext uppdrag att leda specialist psykiatrin. Jag var indirekt ansvarig för 300 medarbetare och ansvarade för en budget motsvarande 240 Mkr. Jag tackade nej till förlängt förordande vid psykiatrin efter 4 år, eftersom jag under denna period också hade små barn hemma. Även om jobbet var väldigt roligt skall det också fungera med ditt privatliv över tid.

Idag jobbar jag som processledare. Men jag tror absolut att jag kommer jobba som ledare igen.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
För mig var det viktigt att "komma in på arbetsmarknaden", visa framfötterna och sedan helt enkelt jobba mig vidare… Kommer ihåg att Jag gjorde alltid mitt bästa, försökte vara en god kollega och medarbetare. Fokuserade på att genomföra det jag tagit på mig.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att vara den drivande motorn i ett stort projekt, att se personer och arbetssätt utvecklas. Att möjliggöra för att psykiatriska patienter skall vara mera delaktiga i sin vård känns också väldigt roligt. Förhoppningsvis leder mitt arbete över tid till att våra patienter får en högre kvalitet på sin vård

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag jobbade på alla lov och ledigheter med allt från äldreomsorg, telefonintervjuer, städning, restaurang osv. Tycker att jag genom dessa sommarjobb fick mycket skinn på näsan och lära mig arbetslivets villkor.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Jag ser högskoleutbildningen som en entré biljett till många möjligheter i arbetslivet. Sen måste du förvalta de förtroendet du fått och ständigt lära nytt och uppdatera dina kunskaper. Socionomutbildningen gav konkreta basverktyg för att lyckas i arbetslivet, ex kunskaper som jag dagligen har nytta av. Även i rollen som ledare.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Det var en väldigt rolig tid i mitt liv som jag ofta med glädje ser tillbaka på. Jag fick kunskaper för livet, träffade nya vänner och även min nuvarande man under studietiden.  Jag kommer ihåg att studietiden i Östersund präglades av närhet till allt studiekamrater, lärare, aktiviteter osv. Dessutom kommer jag aldrig glömma det fantastiska bemötande jag fick av studievägledaren när jag skulle få hjälp att tillgodoräkna kurser och arbetslivserfarenhet.

Kan du ge tre karriärtips?

  1    Prestera alltid mera än vad som förväntas, på detta sätt vinner du respekt hos andra för din person och kapacitet. 

  2    Ta chansen när den kommer – tro på dig själv. Och hitta personer du kan söka stöd hos som tror på Dig. Våga söka en tjänst, våga säga Ja till ett  sidouppdrag, nya arbetsuppgifter. Det ger dig möjligheter du aldrig kunnat ana.

  3   Om du jobbar som chef bör du också drivas av värden som gäller dem du är till för. För mig har detta handlat om att stå för en helhetssyn där fokus alltid legat på att förbättra våra patienters kvalitet på vården. Genuina värderingar hjälper dig att bli en ledare som vinner människors förtroende. Att stå för sina värderingar innebär att man ibland måste Våga säga nej, när förutsättningar för ett uppdrag inte finns. Vara tydlig kring sina förväntningar. Och slutligen Våga lämna ett uppdrag när du inte får tillräcklig uppskattning för det du gör. Kan du inte leda dig själv, kan du inte leda andra!

Fredrik Hammargården

Ekonom
mar
 

I mars möter vi Fredrik Hammargården. Fredrik började ekonomprogrammet i Sundsvall, men hade så många idéer som han ville förverkliga att studierna fick ett hastigt slut. För Fredrik var Miun Innovation en språngbräda till arbetslivet och idag fyra år senare har han startat och drivit fyra företag, samt provat på oräkneliga andra projekt och idéer på vägen.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag pluggade ekonomi i Sundsvall i 6-8 månder kanske innan jag slutade.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag arbetar idag som VD på Nordic Digital Solutions, här har jag arbetat i ca 2,5 år.

Berätta om ditt arbete.
Vi utvecklar en teknisk plattform för att hjälpa företag att kommunicera mer effektivt. Som i alla start-up företag så utvecklas rollen konstant. När jag började så var företaget ett litet lokalt bolag i Sundsvall, direktiven till mig var att göra vad jag vill. Nu 2,5 år senare så har vi växt med 2-300 % per år och jobbar nu med den första internationella kunden. Rollen idag är sälj och organisationsutveckling.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Jag pluggade ekonomi och fick en fråga av Sara Zetterberg om jag hade någon idé att genomföra (som då arbetade på MIUN Innovation). Som många så går man runt och tänker på olika idéer, det har jag alltid gjort, så jag svarade ja.

Någon månad senare hade jag slutat studera och nu ett par år senare så har jag startat och drivit 4 företag, säkert 10 projekt/idéer och försökt med mycket som aldrig genomfördes.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag har nog alltid haft ett öra mot arbetsmarknaden. Direkt efter mina studier så har jag dagligen haft möten med andra företagare och sålt mina idéer och visioner. Många har varit med och stöttat mig i det, både vänner, bekanta, andra företagare och rådgivare. Succesivt så lär man sig hur man ska bygga värden för andra, för det är allt vad det handlar om i min värld.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Att arbeta tillsammans med mina duktiga kollegor och mot en gemensam vision är det jag brinner för. Ett företag är en lagsport där allas insatser är helt avgörande, både vad vi fokuserar på och hur vi ser på utmaningar.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Under min (korta) studietid så hade jag nog inte så mycket kontakt med arbetsmarknaden. Jag gick in i studierna 100% och var på skolan från morgon till kväll. Jag ville lära mig allt gick igenom varenda sida i böckerna de rekommenderade.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
MIUN och MIUN Innovation var startskottet till mitt arbetsliv vilket var nog så bra investering för min del. Lärandet är däremot något som alltid fortsätter. Det är alltid något mer man kan läsa för att utvecklas som person. 

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag trivdes mycket bra. Det är många drivna, duktiga och intressanta personer som pluggar och jobbar på MIUN. Många som jag har en relation med än idag.

Kan du ge tre karriärtips?
1. Fortsätt lära dig nya saker. Vissa böcker, föreläsningar och personer har fullständigt förändrat mitt liv.
2. Jobba mot visioner och målsättningar som du även brinner för. Då kommer det bli lättare att lägga ner mer energi på uppgiften och kommer inte kännas som lika stort jobb vilket leder till bättre resultat. Vissa menar även att det leder till minskad risk för utbrändhet som är en kraftigt ökande risk i vårt samhälle.
3. Ha tid för att slappna av och vila upp dig. Både fysiskt och mentalt. Sova bra och äta rätt. Det är hygienfaktorer som är helt avgörande, tänk på att det inte är ett 100 meterslopp utan ett maraton på 60 år.

Anna Ottosson Blixth

Ekonomprogrammet
feb
 

I februari möter vi ekonomalumnen Anna Ottosson Blixth. Parallellt med att Anna tävlade för alpina landslaget, utbildade hon sig till ekonom vid Mittuniversitetet. För er som är nyfikna på att höra mer om Annas erfarenheter så kommer hon att hålla en frukostföreläsning på Campus Östersund i samband med Framtidsmässan 1 mars. 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag pluggade på Skiduniversitetet i Östersund till och från efter jag slutade gymnasiet 1996. De sista två åren av min alpina karriär pluggade jag ungefär 50%, både sommarkurser, vanliga och distanskurser. Tog en fil.kand i företagsekonomi 2007 i Östersund.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Nu jobbar jag på Almi Företagspartner som affärsrådgivare. Här har jag jobbat sen strax innan årskiftet.

Berätta om ditt arbete.
Almi jobba med tre områden, riskkapital, lån och rådgivning. Min roll är att vara rådgivare till företag som är under tillväxt. Det kan till exempel vara ett företag som vuxit mycket i omsättning men lönsamheten eller organisationen har inte hunnit med. Där kan jag vara ett stöd i processen. Jag jobbar även med Almi´s mentorprogram där företagare kan få möjlighet att ha kontakt med en erfaren mentor under ett år. Jag jobbar även med andra insatser där företag eller företagare i grupp får lära sig mer om olika områden och dela med sig till varandra av sina erfarenheter. Det känns väldigt roligt att kunna stötta och coacha företagare att utveckla delar av sig själv och sitt företagande ett steg på vägen mot att bli ett lönsamma och hållbara.         

Berätta lite kort om din yrkesresa från student till det yrke du har idag:
Jag tävlade i det alpina landslaget mellan 1993-2007. Därefter började jag jobba som marknads- och hälsostrateg inom företagshälsovård. Jag ahr varit delägare i företag som jobbade med konferens- och företagsevenemang/resor, jobbat som idrottslärare, varit expertkommentator i Vinterstudion på SVT samt jobbat som verksamhetsledare på Peak Innovation. Peak Innovation jobbar med innovation inom sport-, turism och friluftsbranschen.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag var aktivt ute och sökte efter företag och personer som var aktiva inom de områden jag såg som intressanta för mig att börja jobba inom. När jag sedan började jobba har jag varit noga med att alltid utveckla mig själv och våga kliva av något som kanske fortfarande är kul och som är tryggt för att testa något nytt.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Att få jobba med människor och deras utveckling. Bakom varje företag står det människor och utvecklas dom så utvecklas företagen.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag hade inte så mycket kontakt med arbetsmarknaden under den tiden. Kanske främst för att jag inte hade tid då jag var fullt aktiv med min alpina karriär men också för att det inte erbjöds inom utbildningen i så stor utsträckning.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Framförallt är det en nytta att kunna visa på att jag har haft en kapacitet att bedriva studier samtidigt som en elitidrottskarriär. Och självklart specifika kunskaper inom de ämnen jag läst.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
För mig var det väldigt bra att det gick att kombinera studierna med skidåkningen.

Kan du ge tre karriärtips?
         1. Våga utveckla dig själv!
         2. Skapa goda kontakter med människor. Det är dom som kan vara vägen in till ditt drömjobb!
         3.Tro på dig själv och din förmåga, då gör andra det!

Märit Andersson

Turismprogrammet
jan
 

Möt Märit Andersson, alumn från Turismprogrammet vars resa gick från Östersund via Björkliden och cateringbranschen till Mornington Hotel Group.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Turismlinjen. Jag har faktiskt aldrig tagit ut min examen, men jag slutade i jan 1996, efter 3,5 år i Östersund.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
På Mornington Hotel Group AB. På Mornington har jag varit sedan 2000.

Berätta om ditt arbete
Jag är Vice VD vilket innebär att jag är operativt ansvarig för våra två hotell Mornington Hotel Bromma AB och Mornington Hotel AB och deras olika verksamheter.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Direkt efter skolan, eller egentligen innan jag skrev klart sista tentan, flyttade jag upp till Björkliden där jag var marknadsansvarig i ett par år på Björklidens Fjällanläggningar. Därefter flyttade jag hem till Stockholm och började på ISS Catering AB där jag hade ansvaret för tre av deras restauranger/större kontrakt. 2000 började jag som Hotellchef på Mornington Hotel City, blev sedan Hotelldirektör på Mornington Hotel Bromma, startade upp Mornington Health Club och Mornington Education och jobbar sedan augusti som Vice VD för Mornington Hotel Group.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Sista terminen satte jag upp en plan för vad jag ville göra och började helt enkelt att söka en massa jobb. Drömjobbet då hittade jag 20 mil norr om Polcirkeln.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Att det är så omväxlande och att vi har en företagskultur som kräver att det ständigt sker en utveckling och en förbättring. Vi lutar oss aldrig tillbaka utan vill alltid prestera. Mina dagar består av arbetsledning, gästkontakt, att snoka upp nya trender, produkter, tjänster och miljöer som kan fungera hos oss, träffa samarbetspartners & kunder, planerar och håller i renoveringsprojekt och utveckling, arrangerar och är med på träningsläger/kurser, håller träningspass i Mornington Health Club, jobbar med analyser, effektivitet och lönsamhet. Jag drivs av och älskar den pulserande miljön som ett hotell innebär och att få träffa så mycket spännande människor både bland gäster, samarbetspartners och kollegor/medarbetare. Nu har vi precis satt igång bygget av 99 lägenheter för långtidsuthyrning.  Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag jobbade extra på hotell och restauranger i Storlien, på Öland och i Stockholm under framförallt sommar och lov.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Stor. Framförallt har det gett mig en säkerhet, en förmåga att analysera och argumentera och att förstå sammanhang bättre. Sen har jag ju fått ett kontaktnät med spännande och härliga människor på köpet.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag stormtrivdes från dag 1. Fantastisk miljö, mysig stad med nära till allt, väldigt mycket trevliga, modiga, ödmjuka och inspirerande människor och så förstås närheten till Fjällen.

Kan du ge tre karriärtips?

1.     Var ständigt nyfiken och låt dig inspireras och upptäck förebilder i hela samhället, bland yngre, jämngamla, äldre, olika nationaliteter osv

2.      Ta tid till reflektion och försök att sträva mot att alltid vilja utveckla, lära dig mer och våga förbättra och förändra det du gör och HUR du gör olika saker.  Var inte rädd för att misslyckas, ta med misslyckanden som en lärdom och berätta om dem.

3.    Hitta triggers, eller bara bestäm dig för att gå in i varje ny dag och i varje nytt projekt/ny utmaning med en härlig energi. Låt aldrig andra dra ner ditt humör (och framförallt, skyll aldrig ditt agerande på andra) du bestämmer själv hur du vill må och hur du vill vara och uppträda.

Emma Ebermark

Industridesign med inriktning "Human Care"
dec
 

I december möter vi Emma Ebermark som pluggade Industridesign i Sundsvall och driver idag det ekologiska klädmärket Kläppi samt webshoppen lovefromlapland.se. 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag pluggade Industridesign i Sundsvall och tog en kandidatexamen i Industridesign med inriktning "Human Care".

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag driver två företag: Kläppi AB som grundades 2014 och Love From Lapland AB som grundades 2016.

Berätta om ditt arbete.
Jag jobbar med design, produktutveckling och affärsutveckling i olika former. I Kläppi AB driver jag det ekologiska klädesmärket Kläppi som skapar kläder med design från Lapplands urskogar. Jag tar även designrelaterade uppdrag såsom produktutveckling, konceptutveckling, visualisering samt projekt med inriktning mot tillgänglighetsdesign- Design för alla. Mina uppdragsgivare är allt från småföretagare och uppfinnare till kommuner och organisationer.

Love From Lapland AB är nystartat för i år och jag och två ytterligare delägare samlar design från designers och varumärken ovan polcirkeln i webbshopen lovefromlapland.se samt i två fysiska butiker.                              

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Min resa kan kort sammanfattas som spännande, kämpig och otroligt utveklande.

Jag har gått från en liten enskild firma med ett fåtal mindre uppdrag inom design till 2 bolag som idag ökar i omsättning för varje månad. Idag har jag ett antal viktiga, goda relationer med uppdragsgivare som sätter sin tillit till mina kunskaper inom design och produktutveckling och som värdesätter mina kreativa förmågor.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag nätverkade vid olika  evenemang skapade för företagare och tog självmant kontakt med företag för att presentera mina kunskaper.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Friheten att själv kunna styra sina arbetsuppgifter och att ingen dag är den andra lik.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag hade mycket liten kontakt med arbetsmarknaden under tiden jag pluggade vilket jag ångrade direkt efter examen. Det hade underlättat uppdragssökandet när studierna var avklarade.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Mycket stor nytta. Särskilt de kunskaper jag fick i designmetodik och presentationsteknik som idag är arbetssätt som jag implementerar i många delar av mitt arbete.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag hade en mycket rolig tid och gillade den familjära känsla som vi Industridesignstudenter fick under våra 3 år på kandidatutbildningen.

Kan du ge tre karriärtips?

 1. Nätverka, nätverka, nätverka
 2. Våga testa- Du kan inte annat än misslyckas.
 3. Lär dig att se utmaningar som en möjlighet att utvecklas snarare än som hinder. 

Johan Carrick

Organisation och ledarskap
nov
 

Möt Johan Carrick, alumnen som gått från elbranschen via läkemedelsindustrin och bostadsbranschen till SOS Barnbyar

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?;
Jag läste organisation och ledarskap och marknadsföring på Campus Östersund och tog examen 2005.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag är idag försäljning och insamlingschef på SOS Barnbyar och det har jag haft förmånen att vara sedan ett år tillbaka.

Berätta om ditt arbete.
SOS Barnbyar är en global federation i 134 länder vilket gör oss till en av världens största aktörer inom social omvårdnad av barn och vi gör skillnad genom långsiktiga, individ anpassade och heltäckande insatser. Vi gör det med hjälp av föräldrar, socialarbetare, lärare, läkare, givare och många fleras outtröttliga engagemang. Sedan vi startades i Österrike för 65 år sedan så har över 1,5 miljoner utsatta fått en bättre morgondag.

Vår vision är att alla barns har rätt till en familj samt skall växa upp med kärlek, trygghet och respekt.

Mitt arbete är att som ansvarig för insamlingen på SOS Barnbyar leda vår insamlingsavdelning som består av tre grupper. Dels den del som arbetar med det vi kanske är mest kända för, våra fadderskap till privatpersoner. Sedan en som bedriver försäljning via telemarketing och eventförsäljning på stan. Sist men inte minst en grupp som arbetar med företag, stora privata givare och stiftelser. Vi är ca 25 personer på avdelningen idag och under 2015 samlade vi in 350Mkr. Arbetet är otroligt varierat och som en del av en internationell federation så arbetar jag även en hel del internationellt.     

Berätta lite kort om din yrkesresa från student till de yrke du har idag?
När jag tog examen 2005 så hade jag gärna stannat i Östersund men tyvärr var jobbsituationen då inte den bästa. Det gjorde att jag flyttade "hem" till Stockholm. Där halkade jag på ett fantastiskt bananskal. Min vän Peter hade läst om entreprenören Stefan Krooks (grundare av bl.a. Clocalnet) ide att starta ett elbolag där all avkastningen skall gå till välgörenhets organisationer. Peter hade då mailat Stefan och sagt att han gärna hjälpte till och skulle in och träffa Stefan och drog med mig. Stefan fick nys om att jag under tiden i Östersund jobbat på Svenska Dagbladets telemarketing avdelning, likt många andra studenter, och frågade mig om jag inte skulle likt Peter se om det gick att sälja el på stan. Sagt och gjort så testade vi och det gick förvånansvärt bra. På hösten 2005 fick jag då uppdraget att växa GodEls (då var vi ca 5 personer) säljavdelning och vi byggde upp den till att bestå av 160 säljare i 17 städer runt i Sverige. Vi hade en fantastisk resa från de 650 kunder som fans i kundbasen när jag och Peter började 2005 till de 77 000 vi hade tre år senare. Jag gjorde då en "paus" från GodEl och testade att arbeta med affärsutveckling i läkemedelsindustrin och som VD i bostadsbranschen men kom sedan hem till GodEl igen 2010 då som försäljning och marknadschef. När jag för ett år sedan tog steget till ännu en "paus" så har GodEl 95 000 fantastiska kunder och vi hade delat ut 45 Mkr till sju stycken ideella organisationer, bland annat SOS Barnbyar. GodEl har utöver detta blivit utnämnt av Sveriges konsumenter till det grönaste och hållbaraste varumärket i elbranschen inte minder än sex år i rad. När frågan sedan kom från SOS Barnbyar om att ta steget fullt ut till dem så kände jag att det var en för kul utmaning för att tacka nej.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Det roligaste och mest inspirerande är självklart att se skillnaden arbeta gör för de mest utsatta barnen. Att sedan få arbeta med fantastiska och über smarta kollegor gör inte saken sämre. Att arbetet är så diversifierat är otroligt inspirerande. Ena dagen består det av att arbeta i internationella styrgrupper och andra dagen planera försäljningskampanjer med några av Sveriges största konsumentföretag. Vi är dessutom en ganska liten organisation i Sverige personalmässigt, ca 50personer, så vi behöver arbeta agilt vilket medför att jag får vara med i det mesta vi gör på ett eller annat sätt. 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag och några vänner startade en klubb via kåren och sökte då sponsorer för att få det att gå runt, så där blev det många diskussioner med framförallt företagen i Åre. Sedan minns jag att några företag och framförallt Deloittes anordnade träffar och likande. Men då jag definitivt inte är lagd för att bli revisor, inget fel på revisorer, så hoppade jag över dem. Sedan arbetade jag på ett mängd ställen under studietiden för att få en slant över så jag kunde åka mer skidor (är en aning skidgalen). 

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Nyttan jag har haft av studierna skulle jag säga mycket handlar om mentaliteten på studenterna som var där. Då Östersund har ett enormt plus genom möjligheten av att kunna vara i fjällvärlden så får du också en viss sorts människor som söker sig dit. Där var mentaliteten att inget var omöjligt och livet är mer än bara böcker så blev det naturligt att det angreppsättet har satt sig. Att verka i en mindre ort som Östersund gör också att du som student ibland måste skapa ditt eget jobb och starta eget vilket gör att den entreprenöriella andan är stark och självklart får ringar på vattnet.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Utöver att fått en examen från ett bra universitet, när jag började var det dock fortfarande en högskola, så har jag fått vänner och erfarenheter för livet. Möjlighet att kombinera friluftsliv och skidåkning med studierna gjorde det till det absolut bästa platsen för mig. Så det kommer väl extremt naturligt att jag varmt rekommenderar alla att läsa på Mittuniversitetet.

Kan du ge tre karriärtips?
Har egentligen bara ett och det har jag snott från en vän i Östersund som en gång utryckte: Tänk int, bar gjört, det blir ball!

Så är mitt tips är ta inte allt på så enormt sort allvar och du kommer garanterat missa alla skott du inte skjuter, så skjut på!

Jonas Bäckström Arlestedt

Civilingenjör i Datateknik
okt
 

Möt Jonas från Dewire - oktober och 2016 års manliga alumn

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag studerade i Sundsvall till Civilingenjör i Datateknik och gick ut 2012.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag jobbar hos IT-konsultbolaget Dewire Consultants och har gjort det sedan hösten 2013.

Berätta om ditt arbete.
I min roll som Teknik- och Utvecklingschef på Dewire agerar jag brygga mellan tekniken och affärsverksamheten. Då våra kunder är företag som har eller siktar på en marknadsledande roll inom mobila upplevelser, lägger jag mycket tid på att hålla mig ajour inom nya teknikområden. En vanlig dag för mig innefattar allt från försäljning och kundkontakt till utvecklingsstrategier och produktionsledning.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Direkt efter mitt exjobb fick jag fast anställning hos ett IT-konsultbolag som systemutvecklare där jag bl.a. jobbade som konsult hos ABB. Jag blev kvar där i ett år innan jag gick vidare till min nuvarande arbetsgivare Dewire Consultants. Där fortsatte jag min bana som systemutvecklare men fick ganska snabbt möjligheten att leda team och projekt. I januari 2015 fick jag förfrågan att ta över rollen som chef för Development Competence Center (DCC) vilket jag såg som en stor utmaning då det innebar personalansvar för drygt 20 personer. Därifrån har min roll utvecklats till där jag står idag med mer företagsövergripande ansvar för teknik och utveckling.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Under de sista åren av min utbildning försökte jag fokusera på att knyta kontakter samt att skaffa mig ett examensarbete hos ett företag där jag kunde tänka mig att ta anställning efter mina studier. Jag försökte även bygga mitt CV genom aktiviteter utanför den akademiska världen t.ex. genom ideella arbete och sommarjobb.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Friheten och den stora möjligheten att påverka organisationen samt att jag har marknadens skarpaste IT-konsulter som kollegor.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Under min studietid deltog jag i många av de näringslivsevenemang och studiebesök som arrangerades. Vidare gjorde jag projektkurser, sommarjobb och exjobbet hos olika företag vilket gav mig många möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Jag har haft stor nytta av de flesta kurserna både direkt och indirekt. Främst är det två områden; problemlösning samt att kunna hantera och analysera stora mängder med information.

I Civilingenjörsutbildningarna ligger ett stort fokus på att skola studenternas förmåga att med logiskt tänkande lösa olika typer av godtyckliga problem.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag har studerat vid två andra universitet men det som sticker ut med Mittuniversitetet är närheten, den goda kopplingen till näringslivet och de fina lokalerna. Med närhet syftar jag både på möjligheten att ha en nära kontakt med lärare och professorer men även det geografiska läget med gångavstånd till både centrum och skogen.

Kan du ge tre karriärtips?
- Berätta för din arbetsgivare vad du vill och vilka visioner du har. Det kanske inte är lika uppenbart för arbetsgivaren. Sedan när en väg öppnar sig, våga ta chansen! För om inte du gör det, gör någon annan det!

 • - Var personen som levererar, dvs den som får saker att hända, tänker steget längre och alltid producerar resultat i stort som smått.

 • - Ha roligt! Om du trivs med ditt arbete och känner dig motiverad kommer du prestera bättre.

 

Anne Lundberg

Socionom
okt
 

Möt Anne Lundberg från Hej främling! - oktober och 2016 års kvinnliga alumn

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Interkulturell och internationell socionomexamen vid Mittuniversitetet i Östersund, examen januari 2014.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Arbetar idag som nationell verksamhetskoordinator i den ideella föreningen Hej främling! Började som volontär vintern 2014, anställd på halvtid från 1 oktober 2015 och på heltid från 1 februari 2016.

Berätta om ditt arbete
Att arbeta som nationell verksamhetskoordinator i Hej främling! innebär att etablera kontakt, stötta och bygga relationer med deltagare, volontärer, initiativtagare, företag och andra organisationer som vill samverka. Det handlar också om att leda och delta i projekt som Hej främling! anordnar.

Just nu arbetar Hej främling! med att bygga upp organisationen med allt vad det innebär. Det är spännande, utmanande och väldigt varierande arbetsuppgifter. Jag är oerhört tacksam för att få arbeta i en ny organisation - med att bygga upp något på vårt sätt- utifrån Hej främling!-crewets och föreningens vision, mål och förutsättningar.         

Berätta lite kort om din yrkesresa 
Efter examen åkte jag på en välförtjänt semester till Kalifornien för att ladda om inför ett nytt kapitel i livet. Började sedan arbeta som handläggarkonsult via Manpower på Kronofogdens kundservice i april 2014. Senare fick jag en fast tjänst som handläggare på enheten Ersättningsprövning hos Arbetsförmedlingen i januari 2015.

Jag var under tiden väldig aktiv som volontär i Hej främling! och under sommaren 2015 tog jag tjänstledig från min tjänst på Arbetsförmedlingen för att arbeta som volontär på heltid med Hej främling! Från oktober 2015 fick jag möjlighet att arbeta halvtid med lön för Hej främling! och arbetade den andra halvtiden på Arbetsförmedlingen. Från 1 februari 2016 hade Hej främling! råd att anställa mig på heltid.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Arbetslivserfarenheten som jag fått redan innan jag började plugga samt den jag fick under studietiden gav mig ett bra underlag till att söka arbete efter socionomexamen. Hade arbetat via Manpower tidigare vilket gjorde att Manpower  rekommenderade mig till jobbet på till Kronofogden. Var tidigare volontär för Rädda barnen samt för Hej främling! vilket också var bra erfarenheter när jag sökte arbete. Jag tänkte att arbetet på Kronofogden kunde vara en bra början och väldigt lärorikt, vilket det också var. Det jobbet tog mig sedan vidare till Arbetsförmedlingen.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Det roligaste med mitt jobb är att lära känna nya vänner från alla världens hörn och att lära mig av andras erfarenheter. Det är också fantastiskt att se hur föreningen Hej främling! med knappt några medel alls förverkligar idéer som gör att vi skapar en större gemenskap och förståelse bland individer som leder till ett mer inkluderande samhälle.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Sommarjobbade varje sommar under studietiden; Inom hemtjänst, som serviceoperatör på SOS Alarm (via Manpower) och som vägledare på hvb-hem för ensamkommande barn. Detta gjorde att jag kunde applicera mina kunskaper från studierna i verkligheten under somrarna och fokusera på studierna under läsåren.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Socionomutbildningen har varit till stor nytta i mitt arbetsliv. Jag har under min tid efter examen mött väldigt många människor i de olika arbeten jag haft och utbildningen har givit mig verktyg och bredare perspektiv för att möta människor. Det har också givit mig bredare förståelse för samhällets utmaningar och möjligheter.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
För mig var studietiden på Mittuniversitetet i Östersund hur bra som helst. Ett litet och genuint universitet med modern och bra service passade mig utmärkt- enda minuset som jag kommer ihåg var de höga studentpriserna i caféet och restaurangen.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1    Lyssna till vad du själv vill göra och har lust till -  inte vad du tror att andra förväntar sig av dig.

 •          2     En god hälsa är din bästa investering – se till att underhålla den med det som just du mår bra av.

 •          3   Be om hjälp, stöd och råd om du behöver det – en hjälpande hand finns ofta närmare än du tror – det är aldrig värt att dra ett tungt lass ensam.

 

Jerry Silfwer

Informations- och PR-programmet
sep
 

Jerry Silfwer tog examen från Informations- och PR-programmet 2004. Han har bland annat startat upp Whispr Group i New York och är idag en internationellt känd bloggprofil under namnet Doctor Spin. Här berättar han om sin resa och hur han tog sig dit han är idag.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?

Efter värnplikten fick jag en idé om att förverkliga barndomsdrömmen om att bli en journalist. Inte så mycket för att göra världen till en bättre plats, utan för att jag lärde mig läsa tack vare Tintin-serierna och det verkade vara spännande yrke. Dessutom verkade det lyxigt att någon skulle vilja ge mig betalt för att göra något så roligt som att skriva.

I Mittuniversitetets kurskatalog hittade jag PR-utbildningen intill journalistutbildningen och tänkte att det ju lät roligare att skriva för att påverka istället för att informera. Jag gick tre år på Informations- och PR-programmet i Sundsvall, och därefter tre terminer nordiska språk i Härnösand. I Sundsvall var jag klar 2003 och i Härnösand 2005.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Idag frilansar jag som kommunikationsrådgivare i mitt eget bolag, Spin Factory. Detta har jag gjort sedan 2013. 

Berätta om ditt arbete

Den ursprungliga tanken var att Spin Factory skulle bli en egen byrå, men de senaste åren har behovet av ökad inhouse-kompetens varit stort, så istället för att bygga kunnande i mitt eget företag har jag fokuserat på att hjälpa organisationer att bygga upp sin egen kompetens.

Jag är lite som en sträng magister som du betalar för att med fast hand och stor tydlighet få ordning på kommunikationen så att de resultat som verksamheten behöver blir verklighet. Mitt mål i alla projekt är alltid att säkerställa att min uppdragsgivare inte längre behöver mig.

Berätta lite kort om din yrkesresa

Efter skolan var jag oinspirerad, så jag sålde eller gav bort allt jag ägde, så när som på innehållet i en resväska. Det enda jag visste var att jag ville bort, så jag flyttade till München där jag mestadels drack öl i ett halvår. När jag tröttnade på det flyttade jag till London för att försöka landa ett PR-jobb där, men det gick långsamt. Jag var 26 år och malplacerad i en stad som inte ville ha mig.

Men så via en klasskamrat fick jag ett tips om en nystartad PR-byrå i Stockholm, Spotlight PR, där jag kunde få komma på en intervju. Flygbiljetten hem blev dyr och när jag landade på Arlanda hade jag inte ens pengar till flygbussen, men lyckligtvis kunde en vän med bil hjälpa mig. Jag fick jobbet och efter några år blev jag rekryterad till en större byrå, Springtime.

På Springtime blev jag befordrad till affärsområdeschef och seniorkonsult strax innan fyllda 30 och kort därefter fick jag ett erbjudande om att börja jobba på en nystartad byrå i New York, Whispr Group, som partner och COO. Jag tog erbjudandet, även om det innebar en lönesänkning på 20,000 kr — och ökade boendekostnader med exakt lika mycket.

Efter att ha etablerat byrån i New York flyttade jag hem till Stockholm för att dra igång ett lokalkontor för byrån där, vilket också det tog ett par år. Vid 34 kände jag att det var dags att börja tänka på att skaffa familj, så jag hoppade av och startade eget för att få mer kontroll över min tid. Och vips så är jag nu 37 med fru, en 2-årig son, och en frilansverksamhet.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Det var 2005/2006 när jag klev in på arbetsmarknaden och jag tyckte mig se att sekelskiftets IT-bubbla tycktes ha skrämt många företag från att anamma den digitala kommunikationens många möjligheter.

Så jag tog ton genom att bland annat starta bloggen Doctor Spin för att från den plattformen driva tesen om att branschen måste ta digitaliseringen på allvar. Ur samma tanke föddes ett nätverk av kommunikatörer, PR of Sweden, som jag grundade 2008. Vid ett tillfälle lyckades jag samla 90 PR-konsulter till en afterwork med två timmars varsel, allt med hjälp av en tweet där jag undrade om någon ville ses.

Men mitt huvudsakliga nätverk bestod vid den här tidpunkten inte av PR-folk, utan av early adopters på den digitala scenen, av vilka jag betraktar många som goda vänner än idag.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det roligaste med mitt jobb är att få skriva — och få betalt för det. Jag känner mig lite skyldig varje gång jag skickar en faktura för något som är så pass roligt att göra.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

En del kontakter med arbetsmarknaden togs under själva C-uppsatsarbetet, men annars inga kontakter alls utöver en totalt misslyckad praktik. Det ska sägas att det inte var praktiken i sig som var dålig; det var jag som befann mig i en oinspirerad livsfas. Men jag ångrar detta, det hade varit fantastiskt värdefullt att ha ett nätverk där ute på arbetsmarknaden.

Om inte min klasskamrat hade fått ett jobb och sedan tipsat om mig, då hade jag med största sannolikhet jobbat som språklärare i någon norrländsk bruksort istället. Jag inbillar mig att jag vankat av och an i en tweedkavaj med skinnlappar på ärmarna och tvingat mina elever att skriva uppsatser om Strindberg. Det hade varit helt okej, faktiskt.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Det är en sådan klyscha, men under utbildningen träffade jag många fantastiskt intressanta människor som jag inte skulle ha träffat annars. Jag upptäckte även min kärlek till strategisk kommunikation, ett ämne som jag fortfarande inte kan få nog av. 

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det jag verkligen gillade med Mittuniversitetet var att skolan kändes som en underdog. Där fanns en hög andel studenter som, precis som jag, kom från arbetarklassen. Och det var som om den norrländska luften snabbt blåste bort alla tendenser till överklassfasoner, något som annars ofta är så signifikativt för akademiska lärosäten.

Sedan går förstås en eloge till ledningen för Informations- och PR-programmet som tog strategisk kommunikation på stort allvar. De ville skapa en utbildning som var mer än bara en yrkesutbildning av den typen som ges på Berghs eller Hyper Island. Inget ont om den typen av utbildningar, men PR förtjänar en plats i de akademiska korridorerna.

Kan du ge tre karriärtips?

Jag har haft tio gånger fler misslyckanden än vad jag har haft framgångar under min karriär så här långt. Men i den mån jag kan dela med mig av karriärråd så får det bli dessa:

1. Lär dig skriva — och lär dig att skriva med vindens fart. Oavsett vilket jobb du tar dig an, så finns det alltid ett behov av någon som är duktig och snabb på att skriva.

2. Stå för något. Alla de yrkesmänniskor jag känner som har haft meningsfulla karriärer har stått för något. Detta har gett dem integritet och drivkraft, något som besegrar de kortsiktiga ja-sägarna i det långa loppet.

3. Lös problem åt andra. Det finns två sorters arbetare: Vissa arbetar med att lösa problem som saknar facit. Andra måste fråga om facit för att kunna utföra sitt arbete. Sträva efter att vara i den första gruppen!

Pauliina Lunde

PR och Kommunikation
jun
 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
PR och kommunikation i Sundsvall. Tog examen 2006.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Idag arbetar jag på Samsung Electronics Nordics och har varit här i tio månader.

Berätta om ditt arbete.
Jag jobbar i Marketing Operations teamet på marknadsavdelningen och har ett övergripande ansvar för våra Social Media kanaler i alla nordiska länder. Det innebär att jag har en teknisk och strategisk roll med fokus på digital marknadsföring, digitala upplevelser och utveckling. Jag ansvarar för lokal strategi, stöttar och utbildar mina kollegor lokalt från olika avdelningar i hur de kan nyttja våra kanaler på bästa sätt. Jag arbetar med att förbättra processer internt mellan olika teams eller avdelningar för Social Media, och externt med byråer och leverantörer. Arbetar även internationellt med kollegor i England där europeiska huvudkontoret ligger och kollegor ute i andra marknader.


Berätta lite kort om din yrkesresa!
Efter utbildningen på Miun så var det svårt att få jobb direkt, det var lågkonjunktur och jobben inom marknadsföring fanns inte i överflöd. Jag valde att bygga på mina akademiska studier med kurser i Internationella Relationer och Sociologi på Stockholms Universitet. Under tiden fick jag olika uppdrag via konsultbolag, som grafisk formgivare och marknadsundersökare. Sedan fick jag in foten i IT industrin, jag började arbeta på Amerikanska IT-jätten Oracle, världens andra största IT-företag. Jag började som assistent och jobbade mig uppåt. Efter 4.5 år så var det dags att göra något annat. Teknik, plattformar och data har alltid intresserat mig så jag sökte mig till tjänsten inom Marketing Operations på Samsung, där jag får jobba med digital marknadsföring, processer, plattformar och utforska nya digitala lösning.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag sökte många jobb och tyckte aldrig att ett jobb var för litet. Ju mer man kan testa på i olika områden inom sitt fält, ju lättare blir det att hitta vilken väg man vill gå eller vilken del man vill jobba inom om man inte redan är säker på det.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att få vara specialist på det jag gör, medarbetare kommer till mig för att be om råd, få utbildning eller lösa problem. Det ger en stor kick! Även att få arbeta med det tekniska och utforska nya lösningar.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag hade ett grupparbete med ett lokalt företag att ta fram en intern kommunikationsstrategi och en praktikperiod som resulterade i att jag fick med mig praktiska arbetsprover ut på arbetsmarknaden.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Praktisk kunskap jag fått från kurser så som journalistik, grafisk formgivning och PR. Även förståelse och kunskap i teori har fått en att tänka kritiskt, analysera och se större sammanhang.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Campus i Sundsvall är vackert och ger ro till studier och interaktiva möten och bra arbetsutrymmen. Många studenter kom från olika delar av landet så det var lätt att komma in i sociala livet och träffa människor.

Kan du ge tre karriärtips?
1   Testa olika saker i början om du kan, hitta det du trivs bäst med. Olika områden och olika industrier.
2   Utveckla ett eller några specialistområde men håll koll på the bigger picture.
3   Försök söka dig till arbetsplatser där det finns chans till att utvecklas och möjligtvis byta område.

Håkan Andersson

Civilingenjör i datateknik
maj
 

Håkan Andersson läste Civilingenjör i datateknik i Sundsvall och gjorde sitt examensarbete på Ericsson. Under sitt examensarbete knöt han många värdefulla kontakter och idag jobbar han som forskningsingenjör och projektledare på Ericsson. Här berättar han mer om sin yrkesresa från student till projektledare på ett stort globalt företag.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
- Jag pluggade en Civilingenjör i datateknik och en Högskoleingenjör i elektroteknik på campus i Sundsvall. Jag började studera hösten 2005 och blev färdig med sista exjobbet i början av 2010. Jag började dock med att studera kombinerad Data- och Elektroingenjör, men bytte program till civilinjengörsprogrammet två år in i utbildningen då jag kände att jag ville fördjupa mig mer. Eftersom jag avverkat en del elektroteknikskurser under de två första åren valde jag också att slutföra den utbildningen för att bredda mina kunskaper när jag ändå hade ångan uppe. 

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
- Just nu arbetar jag som Senior Researcher och projektledare på Ericsson Research i Kista, Stockholm. Jag har arbetat på Ericsson Research sedan 2011. De första två åren i Linköping, men valde sedan att byta till Stockholmskontoret.

Berätta om ditt arbete.
- Jag arbetar inom många olika områden, bland annat med standardiseringsupport för 5G, utveckling av radionätssimulatorer för 5G (NR) och 4G (LTE) samt utveckling, studier och utvärdering av algoritmer för att använda radioresurserna i tid- och frekvensspektrumet på bästa sätt. Jag arbetar även med design och utveckling av interaktiva dataaggregerings- och visualiseringsapplikationer för att demonstrera koncept och nya radionätsfunktioner för kunder. Ericssons kunder är typiskt operatörer som t.ex. Telia, Orange, Verizon, AT&T etc. Jag åker även till en del mässor och träffar kunder och andra professionella inom telekombranchen. Förutom ovanstående är jag också projektledare för ett internt projekt vars ansvarsområden innefattar långsiktiga mjukvaruutvecklingsstrategier, arbetsmetodik och rutiner, mjuvarukvalitetsmonitorering och utveckling av mjukvaruverktyg som underlättar arbetet med simulatorer och andra verktyg.

Berätta lite kort om din yrkesresa.
- Jag gjorde mitt avslutande examensarbete på Ericsson Research i Linköping och fick många värdefulla kontakter på Ericsson under min tid där. Efter exjobbet valde jag dock att söka mig till ett konsultföretag som heter Combitech i Linköping istället. Under min tid på Combitech var jag uthyrd till SAAB Aerosystems och arbetade med att utveckla och testa programvara för obemannade, autonoma flygplan och helikoptrar. Efter ett år på Combitech/Saab valde jag att gå tillbaka till Ericsson Research och har arbetat där sedan dess.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
- Jag sökte en handfull tjänster redan några månader innan examen och hade lyxen att få flera olika valmöjligheter. Så jag började mitt första arbete som systemutvecklingskonsult direkt efter sista arbetsdagen på exjobbet. Sedan dess har jag försökt etablera mig genom att utvidga mitt kontaktnät och prova olika arbetsroller för att hitta vad just jag tycker är utvecklande och roligt.


Vad är roligast med ditt jobb?
- Det roligaste med mitt arbete är variationen på arbetsuppgifter och att det finns stort utrymme för innovation och egna idéer. Vi gör sällan samma sak två gånger utan varje dag är olik den andra, med nya problem att lösa.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
- Jag hade en mentor på Statens Tjänstepensionsverk (SPV) under mina senare år på civilingenjörsprogrammet som Mittuniversitet hjälpte mig att få kontakt med. Vi tappade dock tyvärr kontakten i och med att jag avslutade mina studier i Sundsvall och jag flyttade till Linköping för att göra examensarbetet på Ericsson Research.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
- Jag har haft otroligt stor nytta av de flesta kurser, men framförallt matematikkurserna, programmeringskurserna och de praktiska projektkurserna. I kombination är de mycket kraftfulla vertyg i ingenjörens verktygslåda. Men det absolut viktigaste jag lärde mig under universitetsåren och som jag haft mest nytta av är förmågan att snabbt hitta information och tillämpa den för att lösa olika typer av problem, samt förmågan att vara kritisk till och analysera information.


Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag trivdes bra på Mittuniversitet. Jag hade bra studiekamrater vilket jag tror är viktigt så man kan diskutera och hjälpa varandra längs vägen. Eftersom universitetet är mindre så fick jag även bra stöd av lärare på några utmanande kurser.


Kan du ge tre karriärtips?

• Våga utmana och tro på dig själv. Jag tror de flesta av oss är kapabla till så mycket mer än vad vi ibland tror. Om du tycker det du ger dig i kast med känns roligt och utmanande kommer du att bli bra på det om du bara har viljan att investera tid i att lära dig det.
• Skapa och vårda ditt kontaktnät. Kontakter är A och O både för få tjänster och göra dig själv ett namn inom företaget eller branchen. Försök etablera kontakt med människor som är verksamma inom det område du vill arbeta inom och gör reklam för dig själv.
• Ge dig själv ett mål och ta fram en plan för hur du skall ta dig dit. Om målet är långt borta kan det vara bra att sätta upp rimliga delmål som inte är för svåra att nå.

Fredrik Jonsson

Samhällsvetare
apr
 

Fredrik Jonsson läste samhällsvetarprogrammet och tog sin examen 2010. Idag jobbar han som sektionschef på SPV. Här delar han med sig om hur han blev ledare, och vilken nytta han har haft av sina studier i sitt nuvarande arbete.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
- Jag pluggade internationella samhällsvetarprogrammet, blev klar våren 2010.

 Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
- Idag jobbar jag på SPV (Statens tjänstepensionsverk). och har gjort det sen hösten 2010.

 Berätta om ditt arbete.
- Jag är Sektionschef för en sektion som heter Planerad Pension. Vi handlägger och utreder pensionsärenden inom de statliga tjänsteavtalen, svarar på frågor, och är en backofficefunktion till vår Kundservice.

Berätta lite kort om din yrkesresa 
- Jag började som utredare på SPV 2010. Primärt handlade mitt initiala arbete om handläggning av förmåner inom de olika avtalen. Efter något år dök en möjlighet upp att vara koordinator för sektionen jag då jobbade på, man kan säga att den rollen har ett delegerat produktionsansvar.  Jag Jobbade med det i kombination med handläggning under något år och sökte sedan ett vikariat på en närliggande chefstjänst inom organisationen och fick den. När tjänsten sedan blev ledig sökte jag den och fick också den. Har arbetat i den rollen sedan hösten 2012.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
- Jag sökte en del jobb som jag tyckte kunde vara aktuella, primärt inom utredning och handläggning. Att det blev just SPV var mest av en slump. Etableringen som sådan var sen inte så mycket att prata om, det var en provanställning som efter sex månader övergick i en fast tjänst

Vad är roligast med ditt jobb? 
- Variationen. Ett vara ledare innebär ett yrkesutövande som kan skifta mycket bara från en dag till en annan. Att ha en dialog med medarbetare, och se att något litet frö från en sådan dialog gör att de utvecklas i sitt yrkesutövande är nog det som jag tycker är roligast. Sen är det såklart roligt att vara med och driva verksamheten, att vara med där det händer.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
- Den kontakten var ganska sparsmakad, efterfrågan fanns där men var inte formaliserad som nu med branschråd exempelvis. Sen blev kontakten givetvis påtaglig under min praktiktermin, som jag gjorde på Internationella programkontoret i Stockholm.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
- Jag brukar framhärda att det absolut viktigaste jag tagit med mig är förmågan att analysera material. Den analytiska förmågan är väsentlig för att ta sig fram under studietiden, likväl som den är viktig i arbetslivet. Att på kort tid kunna sätta sig in i nya frågor och områden tror jag också är en sådan förmåga som utvecklades under studierna.

Hur var det att studera på Samhällsvetarprogrammet?
- Det var bra, det bästa var tillgängliga lärare som man fick ett stöd från som var ytterst bra jämfört med ett annat, större, lärosäte och program som jag studerat vid. Sen var det tyvärr många som föll ifrån under min studietid, så gemenskapen på själva programmet var ganska liten då vi egentligen bara var 4-5 personer som i slutändan gjorde klart C-uppsatsen enligt "tidtabell".

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
- Jag tyckte att det var bra, ett gemytligt universitet.

Kan du ge tre karriärtips?

 • 1. Fundera över vad du vill, och jobba målinriktat för att komma dit. Och ta chanser! Ibland kan det kännas svårt att ta ett steg ut i det okända, det är precis det man i många fall behöver göra för att landa där man vill vara.
 • 2. Var tydlig med din arbetsgivare över dina tankar. Kanske är det så att det finns någon möjlighet som du inte visste om, kanske är det så att det inte gör det. Men var öppen med vad du vill göra.
 • 3. Var dig själv. Alla har kunskaper, erfarenheter och färdigheter som behövs. Men man är inte alltid på rätt plats, därmed blir de första två punkterna viktiga.

Lisa Spathon

Turism
mar
 

Lisa Spathon har läst tursimprogrammet i Östersund. Lisa tog sin examen 2010 och efter det har hennes yrkesresa tagit fart. Idag jobbar hon på Tillväxtverket Malmö inom EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Vad pluggade du på Mittuniversitetet och när tog du examen?
Jag studerade Turismprogrammet på Mittuniversitetet i Östersund och jag tog examen 2010.

Berätta om din yrkesresa.
Under studietiden arbetade jag på Turist- och kongressbyrån i Östersund, så det föll sig naturligt att göra min sista sommar där direkt efter examen. I slutet av sommaren blev jag kontaktad av min handledare som jag hade när jag skrev min C-uppsats på Mittuniversitetet, och hon erbjöd mig arbete som projektassistent på Etours turismforskningsavdelning på Mittuniversitetet i Östersund. Där undervisade jag turismstudenter inom framtidens turism,  och hjälpte till med transkribering av intervjuer som tidigare gjorts på Etour. Detta gjorde jag fram till jag var beräknad att få mitt första barn i februari 2011.

Efter min föräldraledighet sökte jag alla arbeten där det stod: "erfarenhet inom turism". Då hade jag ingen aning om vad Tillväxtverket var för en organisation. Jag fick ett vikariat som beredningshandläggare i Östersund där jag beredde projektansökningar inom bl.a. turism samt löpande följde upp projektens genomförande. När vikariatet gick ut fick jag en visstidsanställning som administratör, och tog det för att hålla mig kvar i organisationen. Därefter blev jag erbjuden en beredningshandläggartjänst men tackade nej då jag skulle flytta till Skåne. 

Jag sökte mig till Tillväxtverket Malmö och fick en visstidsanställning som beredningshandläggare fram till jag var beräknad att få barn nummer två. Där beredde jag projektansökningar som kom in från olika aktörer runt om i Skåne och Blekinge. När min andra föräldraledighet var över fick jag en tillsvidaretjänst på Tillväxtverket Malmö inom EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak är ett gränsöverskridande samarbetsprogram som stöder projekt mellan svenskar, danskar och norrmän, som vill ta tag i gemensamma utmaningar. Det är politiker från dessa länder som beslutar om vilka projekt som ska få medel och min uppgift är att samordna och koordinera dessa möten. Likaså håller jag i uppföljning och utvärdering av hur programmet går under perioden 2014-2020. Mitt arbete innebär också nära kontakt med Näringsdepartementet och EU-kommissionen i Bryssel, då vi löpande levererar rapporter om hur det går med vårt EU-program.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag försökte vara uthållig! Det är klart att jag genast ville ha en tillsvidaretjänst.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att ha stimulerande och utvecklande arbetsuppgifter. Få vara del av en stor organisation samt möta kollegor med massa olika erfarenheter och kompetenser.
Kontakter med Näringsdepartementet, EU-kommissionen, andra EU-program runt om i Europa, regionala aktörer, tjänstemän och politiker från Norden. Tillsammans ska vi bidra till att utveckla olika regioner.
Jag tänker varje dag på hur lycklig jag är av att gå till mitt jobb.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Under skidskytte-VM i Östersund fick jag möjlighet att arbetade på Turist- och kongressbyrån vilket medförde att jag under vintersäsongen hade arbete under vissa helger samt att jag hade sommarjobb under mina studieår.

Kan du ge tre karriärstips?

1. Mycket handlar om tillfälligheter och rätt möten med människor. Gör en lista på lämpliga företag du hör talas om under utbildningen som du kan tänka dig att arbeta inom.

2. Jobba på ditt CV. Försök hitta en röd tråd i ditt CV, och har du inte det så jobba på det. För min egen del har det varit bra för att veta vilken riktning jag ska gå.

3. Ta även arbeten som du från början kanske inte helt brinner för. Det kan ge dig lärdomar som du senare kan ha nytta av vid kommande intervjuer och ge dig bra förutsättningar att få jobbet.

Annica Gunnarsson

Förskollärare
feb
 

Annica studerade till förskollärare på distans i Härnösand. Hon tog examen i januari 2014.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)

Under 1990-talet studerade jag till Socialpedagog på Stockholms Universitet och arbetade därefter i grundskolan och särskolan med fokus på barns sociala färdigheter och kunskaper under ca 10 år. Att arbeta i skolan och inte vara lärarutbildad var inte så lätt. Det var inte självklart att få tid tillsammans med barnen och på fritidshemmen var resurserna knappa, så jag bestämde mig för att byta riktning. Jag provade en kort period på att arbeta på ett HVB för ensamkommande flyktingungdomar men det var inte rätt för mig. Under några år hade jag sett hur förskolan utvecklats med hjälp av läroplanen och jag bestämde mig för att söka mig till förskolan. Eftersom lärarlegitimationen införts tog jag beslutet att studera till förskollärare så att jag kunde nå mitt mål, att arbeta med lärande och de sociala kompetenserna.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag hade turen att hitta min drömtjänst på platsbanken och sökte. Inom 24 timmar från att ansökan skickats in var jobbet mitt och jag fick den lön jag ville. Där arbetar jag idag

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det är omväxlande och jag upptäcker och lär mig saker varje dag vilket gör att jag utvecklas. Barnens nyfikenhet och lust ger mig massor med energi. Barnen ger direkt feedback bla genom spontana kramar och underbara kommentarer så jag vet alltid om jag utför mitt arbete väl.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

För mig passade det bra att arbeta som vikarie på ett bemanningscentrum under studietiden. Då styrde jag själv hur mycket jag ville och kunde arbeta. Det gav mig också en god inblick i min kommuns förskolor. Vid min examen hade jag vikarierat, gjort VFU eller på annat sätt besökt ca 90 % av kommunens förskolor.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1. Lust och glädje; välj ett yrke där du trivs och känner dig motiverad då kommer du göra ett bra jobb.   
 •          2. Tro på dig själv; du kan massor och du är viktig, låt det synas. Skippa Jante.
 •          3. Våga studera; det är kul och ger fördjupad förståelse för vad vi håller på med. Dessutom utvecklas du som person.

Katarina Ellemark

Journalistik
jan
 

Katarina är född och uppväxt i Stockholm. Hon läste svenska och statsvetenskap innan hon började på Journalistprogrammet, Jour-02, i Sundsvall och tog examen 2005. Katarinas examen blev en fil.kand. i Journalistik med inriktning på statsvetenskap.

Vad jobbar du med nu? Jag jobbar som IT- och Utvecklingschef på Talentum. Vi är ett mediehus med bland andra tidningar som Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media. Arbetet innebär att utveckla affärer för företaget samt drift, underhåll och utveckling av våra produkter. Det innebär även en hel del resor till huvudkontoret i Helsingfors.

Hur gjorde du för att få jobb efter studierna? Jag började jobba på Sveriges Radio Västernorrland som nyhetsuppläsare och reporter. Efter ett år där fick jag fast jobb på LO:s tidning Arbetet som webbredaktör och flyttlasset gick då tillbaka till Stockholm.

Vad hände sen? Väl i Stockholm fortsatte min journalistiska värnplikt på redaktioner som Svt.se, Svd.se och Dagens Samhälle. Våren 2010 rekryterades jag till Talentum, där jag är i dag. Då som webbredaktör men med ett stort ansvar för att beställa ny utveckling. Sedan 2012 har jag lämnat den dagliga produktionen och jobbar istället med affärsutveckling.

Vad är roligast med ditt jobb? Att det är jättesvårt. Jag har jobbat här i fem år och tycker fortfarande inte att jag kan gå på rutin. Att dessutom få jobba med duktiga och smarta människor, som är experter på sina delar, och få ihop det till en helhet tycker jag är kul.

På vilka sätt kom du i kontakt med näringslivet under studietiden? Genom den långa och korta praktiken. Jag minns även att Sundsvalls Tidning var väldigt "bjussiga" mot oss journaliststudenter, genom att ge oss olika möjligheter. Bland annat minns jag med lite stolthet hur jag fick en text publicerad i tidningen redan första terminen. Det var också någon nätverksträff i Kupolen med bland annat TV4, ST och SVT. Fick även ett kontaktnät genom min blivande man, som är från Sundsvall, som jag träffade under studietiden.

Vilka tre karriärtips kan du ge?

 • Var förändringsbenägen – är du inte de, så bli det
 • Tro på dig själv. Gör inte du det, så gör ingen annan de heller.
 • Byt jobb. Både inom och utanför företaget. Bra både lönemässigt och för att bli oumbärlig.

Stefan Granqvist

Ekonomi
maj
 

Stefan är uppväxt på en bondgård i Österåsen i Jämtland. Han läste fristående kurser i samma takt som Ekonomprogrammet i Östersund. Stefan började sina studier i september 2003 och avslutade med utbytesstudier på Augusta State University (Georgia i USA) genom Mittuniversitetet i juni 2006. Examen blev en kandidat i Ekonomi.

Vad jobbar du med nu? Jag driver ett bolag som rekryterar tillfälliga chefer sedan två år tillbaka, Interim Search.

Hur är det att jobba i Stockholm? Det är både utmanade och nödvändigt. Det är en så pass liten bransch att det är nödvändigt att sitta i en stor stad där många större bolag har sina huvudkontor.

Vad hände efter din examen på Mittuniversitetet? Med inspiration från studierna i USA om marknad, innovation och entreprenörskap, började jag söka kurser i entreprenörskap och valde då Stockholms universitet. Där läste jag ett år på D-nivå. Vid sidan av studierna började jag jobba åt min farbror som managementkonsult, med rådgivning till små och medelstora bolag i strategifrågor.

Hur gjorde du för att få jobb efter studierna? Jag sökte över 70 stycken jobb. Började med att söka väldigt höga positioner och jobbade mig sedan neråt för att se vart jag kunde få träff. Gick på 10 intervjuer, fick tre jobberbjudanden och valde ett. Började då på konsultbolaget Michael Page som Business Consultant vilket i praktiken innebar att arbeta som Rekryteringskonsult.

Hur kom det sig att du startade eget företag? Efter att jag jobbat ett tag som finansiell rådgivare på ett bolag i finansbranschen så började plötsligt gamla kunder höra av sig. De undrade om inte jag kunde hjälpa dem att hitta konsulter, och då började jag köra det vid sidan av. Efter ett tag så var det mer lönsamt än heltidsjobbet. Då startade jag och en kompis företaget.

Vad är roligast med ditt jobb? Utmaningen att hitta rätt personer snabbt. Och att jobba mot målet att bli bäst på de vi gör.

På vilka sätt kom du i kontakt med näringslivet under studietiden? Jag jobbade hela tiden på sidan om mina studier. Sen sprang jag på lite olika öppna föreläsningar. Jag minns framförallt en arbetsmarknadsdag då vi fick lyssna på Fredrik Härén, som pratade om idéer och idéutveckling. Den föreläsningen har jag tänkt tillbaka på många gånger sedan dess.

Vilka tre karriärtips kan du ge?

 1. Sätt upp ett mål, i mitt fall var det att bli företagare.
 2. Prova på så många saker som möjligt. Jag testade 22 olika jobb innan jag hittade rätt.
 3. Sök så många jobb som möjligt, få ut ditt CV. Det finns folk därute som vet vart du passar.
Stäng