2016

Emma Ebermark

Industridesign med inriktning "Human Care"
dec
 

I december möter vi Emma Ebermark som pluggade Industridesign i Sundsvall och driver idag det ekologiska klädmärket Kläppi samt webshoppen lovefromlapland.se. 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag pluggade Industridesign i Sundsvall och tog en kandidatexamen i Industridesign med inriktning "Human Care".

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag driver två företag: Kläppi AB som grundades 2014 och Love From Lapland AB som grundades 2016.

Berätta om ditt arbete.
Jag jobbar med design, produktutveckling och affärsutveckling i olika former. I Kläppi AB driver jag det ekologiska klädesmärket Kläppi som skapar kläder med design från Lapplands urskogar. Jag tar även designrelaterade uppdrag såsom produktutveckling, konceptutveckling, visualisering samt projekt med inriktning mot tillgänglighetsdesign- Design för alla. Mina uppdragsgivare är allt från småföretagare och uppfinnare till kommuner och organisationer.

Love From Lapland AB är nystartat för i år och jag och två ytterligare delägare samlar design från designers och varumärken ovan polcirkeln i webbshopen lovefromlapland.se samt i två fysiska butiker.                              

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Min resa kan kort sammanfattas som spännande, kämpig och otroligt utveklande.

Jag har gått från en liten enskild firma med ett fåtal mindre uppdrag inom design till 2 bolag som idag ökar i omsättning för varje månad. Idag har jag ett antal viktiga, goda relationer med uppdragsgivare som sätter sin tillit till mina kunskaper inom design och produktutveckling och som värdesätter mina kreativa förmågor.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag nätverkade vid olika  evenemang skapade för företagare och tog självmant kontakt med företag för att presentera mina kunskaper.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Friheten att själv kunna styra sina arbetsuppgifter och att ingen dag är den andra lik.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag hade mycket liten kontakt med arbetsmarknaden under tiden jag pluggade vilket jag ångrade direkt efter examen. Det hade underlättat uppdragssökandet när studierna var avklarade.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Mycket stor nytta. Särskilt de kunskaper jag fick i designmetodik och presentationsteknik som idag är arbetssätt som jag implementerar i många delar av mitt arbete.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag hade en mycket rolig tid och gillade den familjära känsla som vi Industridesignstudenter fick under våra 3 år på kandidatutbildningen.

Kan du ge tre karriärtips?

 1. Nätverka, nätverka, nätverka
 2. Våga testa- Du kan inte annat än misslyckas.
 3. Lär dig att se utmaningar som en möjlighet att utvecklas snarare än som hinder. 

Johan Carrick

Organisation och ledarskap
nov
 

Möt Johan Carrick, alumnen som gått från elbranschen via läkemedelsindustrin och bostadsbranschen till SOS Barnbyar

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?;
Jag läste organisation och ledarskap och marknadsföring på Campus Östersund och tog examen 2005.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag är idag försäljning och insamlingschef på SOS Barnbyar och det har jag haft förmånen att vara sedan ett år tillbaka.

Berätta om ditt arbete.
SOS Barnbyar är en global federation i 134 länder vilket gör oss till en av världens största aktörer inom social omvårdnad av barn och vi gör skillnad genom långsiktiga, individ anpassade och heltäckande insatser. Vi gör det med hjälp av föräldrar, socialarbetare, lärare, läkare, givare och många fleras outtröttliga engagemang. Sedan vi startades i Österrike för 65 år sedan så har över 1,5 miljoner utsatta fått en bättre morgondag.

Vår vision är att alla barns har rätt till en familj samt skall växa upp med kärlek, trygghet och respekt.

Mitt arbete är att som ansvarig för insamlingen på SOS Barnbyar leda vår insamlingsavdelning som består av tre grupper. Dels den del som arbetar med det vi kanske är mest kända för, våra fadderskap till privatpersoner. Sedan en som bedriver försäljning via telemarketing och eventförsäljning på stan. Sist men inte minst en grupp som arbetar med företag, stora privata givare och stiftelser. Vi är ca 25 personer på avdelningen idag och under 2015 samlade vi in 350Mkr. Arbetet är otroligt varierat och som en del av en internationell federation så arbetar jag även en hel del internationellt.     

Berätta lite kort om din yrkesresa från student till de yrke du har idag?
När jag tog examen 2005 så hade jag gärna stannat i Östersund men tyvärr var jobbsituationen då inte den bästa. Det gjorde att jag flyttade "hem" till Stockholm. Där halkade jag på ett fantastiskt bananskal. Min vän Peter hade läst om entreprenören Stefan Krooks (grundare av bl.a. Clocalnet) ide att starta ett elbolag där all avkastningen skall gå till välgörenhets organisationer. Peter hade då mailat Stefan och sagt att han gärna hjälpte till och skulle in och träffa Stefan och drog med mig. Stefan fick nys om att jag under tiden i Östersund jobbat på Svenska Dagbladets telemarketing avdelning, likt många andra studenter, och frågade mig om jag inte skulle likt Peter se om det gick att sälja el på stan. Sagt och gjort så testade vi och det gick förvånansvärt bra. På hösten 2005 fick jag då uppdraget att växa GodEls (då var vi ca 5 personer) säljavdelning och vi byggde upp den till att bestå av 160 säljare i 17 städer runt i Sverige. Vi hade en fantastisk resa från de 650 kunder som fans i kundbasen när jag och Peter började 2005 till de 77 000 vi hade tre år senare. Jag gjorde då en "paus" från GodEl och testade att arbeta med affärsutveckling i läkemedelsindustrin och som VD i bostadsbranschen men kom sedan hem till GodEl igen 2010 då som försäljning och marknadschef. När jag för ett år sedan tog steget till ännu en "paus" så har GodEl 95 000 fantastiska kunder och vi hade delat ut 45 Mkr till sju stycken ideella organisationer, bland annat SOS Barnbyar. GodEl har utöver detta blivit utnämnt av Sveriges konsumenter till det grönaste och hållbaraste varumärket i elbranschen inte minder än sex år i rad. När frågan sedan kom från SOS Barnbyar om att ta steget fullt ut till dem så kände jag att det var en för kul utmaning för att tacka nej.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Det roligaste och mest inspirerande är självklart att se skillnaden arbeta gör för de mest utsatta barnen. Att sedan få arbeta med fantastiska och über smarta kollegor gör inte saken sämre. Att arbetet är så diversifierat är otroligt inspirerande. Ena dagen består det av att arbeta i internationella styrgrupper och andra dagen planera försäljningskampanjer med några av Sveriges största konsumentföretag. Vi är dessutom en ganska liten organisation i Sverige personalmässigt, ca 50personer, så vi behöver arbeta agilt vilket medför att jag får vara med i det mesta vi gör på ett eller annat sätt. 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag och några vänner startade en klubb via kåren och sökte då sponsorer för att få det att gå runt, så där blev det många diskussioner med framförallt företagen i Åre. Sedan minns jag att några företag och framförallt Deloittes anordnade träffar och likande. Men då jag definitivt inte är lagd för att bli revisor, inget fel på revisorer, så hoppade jag över dem. Sedan arbetade jag på ett mängd ställen under studietiden för att få en slant över så jag kunde åka mer skidor (är en aning skidgalen). 

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Nyttan jag har haft av studierna skulle jag säga mycket handlar om mentaliteten på studenterna som var där. Då Östersund har ett enormt plus genom möjligheten av att kunna vara i fjällvärlden så får du också en viss sorts människor som söker sig dit. Där var mentaliteten att inget var omöjligt och livet är mer än bara böcker så blev det naturligt att det angreppsättet har satt sig. Att verka i en mindre ort som Östersund gör också att du som student ibland måste skapa ditt eget jobb och starta eget vilket gör att den entreprenöriella andan är stark och självklart får ringar på vattnet.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Utöver att fått en examen från ett bra universitet, när jag började var det dock fortfarande en högskola, så har jag fått vänner och erfarenheter för livet. Möjlighet att kombinera friluftsliv och skidåkning med studierna gjorde det till det absolut bästa platsen för mig. Så det kommer väl extremt naturligt att jag varmt rekommenderar alla att läsa på Mittuniversitetet.

Kan du ge tre karriärtips?
Har egentligen bara ett och det har jag snott från en vän i Östersund som en gång utryckte: Tänk int, bar gjört, det blir ball!

Så är mitt tips är ta inte allt på så enormt sort allvar och du kommer garanterat missa alla skott du inte skjuter, så skjut på!

Jonas Bäckström Arlestedt

Civilingenjör i Datateknik
okt
 

Möt Jonas från Dewire - oktober och 2016 års manliga alumn

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag studerade i Sundsvall till Civilingenjör i Datateknik och gick ut 2012.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag jobbar hos IT-konsultbolaget Dewire Consultants och har gjort det sedan hösten 2013.

Berätta om ditt arbete.
I min roll som Teknik- och Utvecklingschef på Dewire agerar jag brygga mellan tekniken och affärsverksamheten. Då våra kunder är företag som har eller siktar på en marknadsledande roll inom mobila upplevelser, lägger jag mycket tid på att hålla mig ajour inom nya teknikområden. En vanlig dag för mig innefattar allt från försäljning och kundkontakt till utvecklingsstrategier och produktionsledning.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Direkt efter mitt exjobb fick jag fast anställning hos ett IT-konsultbolag som systemutvecklare där jag bl.a. jobbade som konsult hos ABB. Jag blev kvar där i ett år innan jag gick vidare till min nuvarande arbetsgivare Dewire Consultants. Där fortsatte jag min bana som systemutvecklare men fick ganska snabbt möjligheten att leda team och projekt. I januari 2015 fick jag förfrågan att ta över rollen som chef för Development Competence Center (DCC) vilket jag såg som en stor utmaning då det innebar personalansvar för drygt 20 personer. Därifrån har min roll utvecklats till där jag står idag med mer företagsövergripande ansvar för teknik och utveckling.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Under de sista åren av min utbildning försökte jag fokusera på att knyta kontakter samt att skaffa mig ett examensarbete hos ett företag där jag kunde tänka mig att ta anställning efter mina studier. Jag försökte även bygga mitt CV genom aktiviteter utanför den akademiska världen t.ex. genom ideella arbete och sommarjobb.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Friheten och den stora möjligheten att påverka organisationen samt att jag har marknadens skarpaste IT-konsulter som kollegor.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Under min studietid deltog jag i många av de näringslivsevenemang och studiebesök som arrangerades. Vidare gjorde jag projektkurser, sommarjobb och exjobbet hos olika företag vilket gav mig många möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Jag har haft stor nytta av de flesta kurserna både direkt och indirekt. Främst är det två områden; problemlösning samt att kunna hantera och analysera stora mängder med information.

I Civilingenjörsutbildningarna ligger ett stort fokus på att skola studenternas förmåga att med logiskt tänkande lösa olika typer av godtyckliga problem.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag har studerat vid två andra universitet men det som sticker ut med Mittuniversitetet är närheten, den goda kopplingen till näringslivet och de fina lokalerna. Med närhet syftar jag både på möjligheten att ha en nära kontakt med lärare och professorer men även det geografiska läget med gångavstånd till både centrum och skogen.

Kan du ge tre karriärtips?
- Berätta för din arbetsgivare vad du vill och vilka visioner du har. Det kanske inte är lika uppenbart för arbetsgivaren. Sedan när en väg öppnar sig, våga ta chansen! För om inte du gör det, gör någon annan det!

 • - Var personen som levererar, dvs den som får saker att hända, tänker steget längre och alltid producerar resultat i stort som smått.

 • - Ha roligt! Om du trivs med ditt arbete och känner dig motiverad kommer du prestera bättre.

 

Anne Lundberg

Socionom
okt
 

Möt Anne Lundberg från Hej främling! - oktober och 2016 års kvinnliga alumn

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Interkulturell och internationell socionomexamen vid Mittuniversitetet i Östersund, examen januari 2014.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Arbetar idag som nationell verksamhetskoordinator i den ideella föreningen Hej främling! Började som volontär vintern 2014, anställd på halvtid från 1 oktober 2015 och på heltid från 1 februari 2016.

Berätta om ditt arbete
Att arbeta som nationell verksamhetskoordinator i Hej främling! innebär att etablera kontakt, stötta och bygga relationer med deltagare, volontärer, initiativtagare, företag och andra organisationer som vill samverka. Det handlar också om att leda och delta i projekt som Hej främling! anordnar.

Just nu arbetar Hej främling! med att bygga upp organisationen med allt vad det innebär. Det är spännande, utmanande och väldigt varierande arbetsuppgifter. Jag är oerhört tacksam för att få arbeta i en ny organisation - med att bygga upp något på vårt sätt- utifrån Hej främling!-crewets och föreningens vision, mål och förutsättningar.         

Berätta lite kort om din yrkesresa 
Efter examen åkte jag på en välförtjänt semester till Kalifornien för att ladda om inför ett nytt kapitel i livet. Började sedan arbeta som handläggarkonsult via Manpower på Kronofogdens kundservice i april 2014. Senare fick jag en fast tjänst som handläggare på enheten Ersättningsprövning hos Arbetsförmedlingen i januari 2015.

Jag var under tiden väldig aktiv som volontär i Hej främling! och under sommaren 2015 tog jag tjänstledig från min tjänst på Arbetsförmedlingen för att arbeta som volontär på heltid med Hej främling! Från oktober 2015 fick jag möjlighet att arbeta halvtid med lön för Hej främling! och arbetade den andra halvtiden på Arbetsförmedlingen. Från 1 februari 2016 hade Hej främling! råd att anställa mig på heltid.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Arbetslivserfarenheten som jag fått redan innan jag började plugga samt den jag fick under studietiden gav mig ett bra underlag till att söka arbete efter socionomexamen. Hade arbetat via Manpower tidigare vilket gjorde att Manpower  rekommenderade mig till jobbet på till Kronofogden. Var tidigare volontär för Rädda barnen samt för Hej främling! vilket också var bra erfarenheter när jag sökte arbete. Jag tänkte att arbetet på Kronofogden kunde vara en bra början och väldigt lärorikt, vilket det också var. Det jobbet tog mig sedan vidare till Arbetsförmedlingen.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Det roligaste med mitt jobb är att lära känna nya vänner från alla världens hörn och att lära mig av andras erfarenheter. Det är också fantastiskt att se hur föreningen Hej främling! med knappt några medel alls förverkligar idéer som gör att vi skapar en större gemenskap och förståelse bland individer som leder till ett mer inkluderande samhälle.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Sommarjobbade varje sommar under studietiden; Inom hemtjänst, som serviceoperatör på SOS Alarm (via Manpower) och som vägledare på hvb-hem för ensamkommande barn. Detta gjorde att jag kunde applicera mina kunskaper från studierna i verkligheten under somrarna och fokusera på studierna under läsåren.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Socionomutbildningen har varit till stor nytta i mitt arbetsliv. Jag har under min tid efter examen mött väldigt många människor i de olika arbeten jag haft och utbildningen har givit mig verktyg och bredare perspektiv för att möta människor. Det har också givit mig bredare förståelse för samhällets utmaningar och möjligheter.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
För mig var studietiden på Mittuniversitetet i Östersund hur bra som helst. Ett litet och genuint universitet med modern och bra service passade mig utmärkt- enda minuset som jag kommer ihåg var de höga studentpriserna i caféet och restaurangen.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1    Lyssna till vad du själv vill göra och har lust till -  inte vad du tror att andra förväntar sig av dig.

 •          2     En god hälsa är din bästa investering – se till att underhålla den med det som just du mår bra av.

 •          3   Be om hjälp, stöd och råd om du behöver det – en hjälpande hand finns ofta närmare än du tror – det är aldrig värt att dra ett tungt lass ensam.

 

Jerry Silfwer

Informations- och PR-programmet
sep
 

Jerry Silfwer tog examen från Informations- och PR-programmet 2004. Han har bland annat startat upp Whispr Group i New York och är idag en internationellt känd bloggprofil under namnet Doctor Spin. Här berättar han om sin resa och hur han tog sig dit han är idag.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?

Efter värnplikten fick jag en idé om att förverkliga barndomsdrömmen om att bli en journalist. Inte så mycket för att göra världen till en bättre plats, utan för att jag lärde mig läsa tack vare Tintin-serierna och det verkade vara spännande yrke. Dessutom verkade det lyxigt att någon skulle vilja ge mig betalt för att göra något så roligt som att skriva.

I Mittuniversitetets kurskatalog hittade jag PR-utbildningen intill journalistutbildningen och tänkte att det ju lät roligare att skriva för att påverka istället för att informera. Jag gick tre år på Informations- och PR-programmet i Sundsvall, och därefter tre terminer nordiska språk i Härnösand. I Sundsvall var jag klar 2003 och i Härnösand 2005.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Idag frilansar jag som kommunikationsrådgivare i mitt eget bolag, Spin Factory. Detta har jag gjort sedan 2013. 

Berätta om ditt arbete

Den ursprungliga tanken var att Spin Factory skulle bli en egen byrå, men de senaste åren har behovet av ökad inhouse-kompetens varit stort, så istället för att bygga kunnande i mitt eget företag har jag fokuserat på att hjälpa organisationer att bygga upp sin egen kompetens.

Jag är lite som en sträng magister som du betalar för att med fast hand och stor tydlighet få ordning på kommunikationen så att de resultat som verksamheten behöver blir verklighet. Mitt mål i alla projekt är alltid att säkerställa att min uppdragsgivare inte längre behöver mig.

Berätta lite kort om din yrkesresa

Efter skolan var jag oinspirerad, så jag sålde eller gav bort allt jag ägde, så när som på innehållet i en resväska. Det enda jag visste var att jag ville bort, så jag flyttade till München där jag mestadels drack öl i ett halvår. När jag tröttnade på det flyttade jag till London för att försöka landa ett PR-jobb där, men det gick långsamt. Jag var 26 år och malplacerad i en stad som inte ville ha mig.

Men så via en klasskamrat fick jag ett tips om en nystartad PR-byrå i Stockholm, Spotlight PR, där jag kunde få komma på en intervju. Flygbiljetten hem blev dyr och när jag landade på Arlanda hade jag inte ens pengar till flygbussen, men lyckligtvis kunde en vän med bil hjälpa mig. Jag fick jobbet och efter några år blev jag rekryterad till en större byrå, Springtime.

På Springtime blev jag befordrad till affärsområdeschef och seniorkonsult strax innan fyllda 30 och kort därefter fick jag ett erbjudande om att börja jobba på en nystartad byrå i New York, Whispr Group, som partner och COO. Jag tog erbjudandet, även om det innebar en lönesänkning på 20,000 kr — och ökade boendekostnader med exakt lika mycket.

Efter att ha etablerat byrån i New York flyttade jag hem till Stockholm för att dra igång ett lokalkontor för byrån där, vilket också det tog ett par år. Vid 34 kände jag att det var dags att börja tänka på att skaffa familj, så jag hoppade av och startade eget för att få mer kontroll över min tid. Och vips så är jag nu 37 med fru, en 2-årig son, och en frilansverksamhet.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Det var 2005/2006 när jag klev in på arbetsmarknaden och jag tyckte mig se att sekelskiftets IT-bubbla tycktes ha skrämt många företag från att anamma den digitala kommunikationens många möjligheter.

Så jag tog ton genom att bland annat starta bloggen Doctor Spin för att från den plattformen driva tesen om att branschen måste ta digitaliseringen på allvar. Ur samma tanke föddes ett nätverk av kommunikatörer, PR of Sweden, som jag grundade 2008. Vid ett tillfälle lyckades jag samla 90 PR-konsulter till en afterwork med två timmars varsel, allt med hjälp av en tweet där jag undrade om någon ville ses.

Men mitt huvudsakliga nätverk bestod vid den här tidpunkten inte av PR-folk, utan av early adopters på den digitala scenen, av vilka jag betraktar många som goda vänner än idag.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det roligaste med mitt jobb är att få skriva — och få betalt för det. Jag känner mig lite skyldig varje gång jag skickar en faktura för något som är så pass roligt att göra.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

En del kontakter med arbetsmarknaden togs under själva C-uppsatsarbetet, men annars inga kontakter alls utöver en totalt misslyckad praktik. Det ska sägas att det inte var praktiken i sig som var dålig; det var jag som befann mig i en oinspirerad livsfas. Men jag ångrar detta, det hade varit fantastiskt värdefullt att ha ett nätverk där ute på arbetsmarknaden.

Om inte min klasskamrat hade fått ett jobb och sedan tipsat om mig, då hade jag med största sannolikhet jobbat som språklärare i någon norrländsk bruksort istället. Jag inbillar mig att jag vankat av och an i en tweedkavaj med skinnlappar på ärmarna och tvingat mina elever att skriva uppsatser om Strindberg. Det hade varit helt okej, faktiskt.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Det är en sådan klyscha, men under utbildningen träffade jag många fantastiskt intressanta människor som jag inte skulle ha träffat annars. Jag upptäckte även min kärlek till strategisk kommunikation, ett ämne som jag fortfarande inte kan få nog av. 

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det jag verkligen gillade med Mittuniversitetet var att skolan kändes som en underdog. Där fanns en hög andel studenter som, precis som jag, kom från arbetarklassen. Och det var som om den norrländska luften snabbt blåste bort alla tendenser till överklassfasoner, något som annars ofta är så signifikativt för akademiska lärosäten.

Sedan går förstås en eloge till ledningen för Informations- och PR-programmet som tog strategisk kommunikation på stort allvar. De ville skapa en utbildning som var mer än bara en yrkesutbildning av den typen som ges på Berghs eller Hyper Island. Inget ont om den typen av utbildningar, men PR förtjänar en plats i de akademiska korridorerna.

Kan du ge tre karriärtips?

Jag har haft tio gånger fler misslyckanden än vad jag har haft framgångar under min karriär så här långt. Men i den mån jag kan dela med mig av karriärråd så får det bli dessa:

1. Lär dig skriva — och lär dig att skriva med vindens fart. Oavsett vilket jobb du tar dig an, så finns det alltid ett behov av någon som är duktig och snabb på att skriva.

2. Stå för något. Alla de yrkesmänniskor jag känner som har haft meningsfulla karriärer har stått för något. Detta har gett dem integritet och drivkraft, något som besegrar de kortsiktiga ja-sägarna i det långa loppet.

3. Lös problem åt andra. Det finns två sorters arbetare: Vissa arbetar med att lösa problem som saknar facit. Andra måste fråga om facit för att kunna utföra sitt arbete. Sträva efter att vara i den första gruppen!

Pauliina Lunde

PR och Kommunikation
jun
 

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
PR och kommunikation i Sundsvall. Tog examen 2006.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Idag arbetar jag på Samsung Electronics Nordics och har varit här i tio månader.

Berätta om ditt arbete.
Jag jobbar i Marketing Operations teamet på marknadsavdelningen och har ett övergripande ansvar för våra Social Media kanaler i alla nordiska länder. Det innebär att jag har en teknisk och strategisk roll med fokus på digital marknadsföring, digitala upplevelser och utveckling. Jag ansvarar för lokal strategi, stöttar och utbildar mina kollegor lokalt från olika avdelningar i hur de kan nyttja våra kanaler på bästa sätt. Jag arbetar med att förbättra processer internt mellan olika teams eller avdelningar för Social Media, och externt med byråer och leverantörer. Arbetar även internationellt med kollegor i England där europeiska huvudkontoret ligger och kollegor ute i andra marknader.


Berätta lite kort om din yrkesresa!
Efter utbildningen på Miun så var det svårt att få jobb direkt, det var lågkonjunktur och jobben inom marknadsföring fanns inte i överflöd. Jag valde att bygga på mina akademiska studier med kurser i Internationella Relationer och Sociologi på Stockholms Universitet. Under tiden fick jag olika uppdrag via konsultbolag, som grafisk formgivare och marknadsundersökare. Sedan fick jag in foten i IT industrin, jag började arbeta på Amerikanska IT-jätten Oracle, världens andra största IT-företag. Jag började som assistent och jobbade mig uppåt. Efter 4.5 år så var det dags att göra något annat. Teknik, plattformar och data har alltid intresserat mig så jag sökte mig till tjänsten inom Marketing Operations på Samsung, där jag får jobba med digital marknadsföring, processer, plattformar och utforska nya digitala lösning.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag sökte många jobb och tyckte aldrig att ett jobb var för litet. Ju mer man kan testa på i olika områden inom sitt fält, ju lättare blir det att hitta vilken väg man vill gå eller vilken del man vill jobba inom om man inte redan är säker på det.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att få vara specialist på det jag gör, medarbetare kommer till mig för att be om råd, få utbildning eller lösa problem. Det ger en stor kick! Även att få arbeta med det tekniska och utforska nya lösningar.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag hade ett grupparbete med ett lokalt företag att ta fram en intern kommunikationsstrategi och en praktikperiod som resulterade i att jag fick med mig praktiska arbetsprover ut på arbetsmarknaden.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Praktisk kunskap jag fått från kurser så som journalistik, grafisk formgivning och PR. Även förståelse och kunskap i teori har fått en att tänka kritiskt, analysera och se större sammanhang.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Campus i Sundsvall är vackert och ger ro till studier och interaktiva möten och bra arbetsutrymmen. Många studenter kom från olika delar av landet så det var lätt att komma in i sociala livet och träffa människor.

Kan du ge tre karriärtips?
1   Testa olika saker i början om du kan, hitta det du trivs bäst med. Olika områden och olika industrier.
2   Utveckla ett eller några specialistområde men håll koll på the bigger picture.
3   Försök söka dig till arbetsplatser där det finns chans till att utvecklas och möjligtvis byta område.

Håkan Andersson

Civilingenjör i datateknik
maj
 

Håkan Andersson läste Civilingenjör i datateknik i Sundsvall och gjorde sitt examensarbete på Ericsson. Under sitt examensarbete knöt han många värdefulla kontakter och idag jobbar han som forskningsingenjör och projektledare på Ericsson. Här berättar han mer om sin yrkesresa från student till projektledare på ett stort globalt företag.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
- Jag pluggade en Civilingenjör i datateknik och en Högskoleingenjör i elektroteknik på campus i Sundsvall. Jag började studera hösten 2005 och blev färdig med sista exjobbet i början av 2010. Jag började dock med att studera kombinerad Data- och Elektroingenjör, men bytte program till civilinjengörsprogrammet två år in i utbildningen då jag kände att jag ville fördjupa mig mer. Eftersom jag avverkat en del elektroteknikskurser under de två första åren valde jag också att slutföra den utbildningen för att bredda mina kunskaper när jag ändå hade ångan uppe. 

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
- Just nu arbetar jag som Senior Researcher och projektledare på Ericsson Research i Kista, Stockholm. Jag har arbetat på Ericsson Research sedan 2011. De första två åren i Linköping, men valde sedan att byta till Stockholmskontoret.

Berätta om ditt arbete.
- Jag arbetar inom många olika områden, bland annat med standardiseringsupport för 5G, utveckling av radionätssimulatorer för 5G (NR) och 4G (LTE) samt utveckling, studier och utvärdering av algoritmer för att använda radioresurserna i tid- och frekvensspektrumet på bästa sätt. Jag arbetar även med design och utveckling av interaktiva dataaggregerings- och visualiseringsapplikationer för att demonstrera koncept och nya radionätsfunktioner för kunder. Ericssons kunder är typiskt operatörer som t.ex. Telia, Orange, Verizon, AT&T etc. Jag åker även till en del mässor och träffar kunder och andra professionella inom telekombranchen. Förutom ovanstående är jag också projektledare för ett internt projekt vars ansvarsområden innefattar långsiktiga mjukvaruutvecklingsstrategier, arbetsmetodik och rutiner, mjuvarukvalitetsmonitorering och utveckling av mjukvaruverktyg som underlättar arbetet med simulatorer och andra verktyg.

Berätta lite kort om din yrkesresa.
- Jag gjorde mitt avslutande examensarbete på Ericsson Research i Linköping och fick många värdefulla kontakter på Ericsson under min tid där. Efter exjobbet valde jag dock att söka mig till ett konsultföretag som heter Combitech i Linköping istället. Under min tid på Combitech var jag uthyrd till SAAB Aerosystems och arbetade med att utveckla och testa programvara för obemannade, autonoma flygplan och helikoptrar. Efter ett år på Combitech/Saab valde jag att gå tillbaka till Ericsson Research och har arbetat där sedan dess.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
- Jag sökte en handfull tjänster redan några månader innan examen och hade lyxen att få flera olika valmöjligheter. Så jag började mitt första arbete som systemutvecklingskonsult direkt efter sista arbetsdagen på exjobbet. Sedan dess har jag försökt etablera mig genom att utvidga mitt kontaktnät och prova olika arbetsroller för att hitta vad just jag tycker är utvecklande och roligt.


Vad är roligast med ditt jobb?
- Det roligaste med mitt arbete är variationen på arbetsuppgifter och att det finns stort utrymme för innovation och egna idéer. Vi gör sällan samma sak två gånger utan varje dag är olik den andra, med nya problem att lösa.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
- Jag hade en mentor på Statens Tjänstepensionsverk (SPV) under mina senare år på civilingenjörsprogrammet som Mittuniversitet hjälpte mig att få kontakt med. Vi tappade dock tyvärr kontakten i och med att jag avslutade mina studier i Sundsvall och jag flyttade till Linköping för att göra examensarbetet på Ericsson Research.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
- Jag har haft otroligt stor nytta av de flesta kurser, men framförallt matematikkurserna, programmeringskurserna och de praktiska projektkurserna. I kombination är de mycket kraftfulla vertyg i ingenjörens verktygslåda. Men det absolut viktigaste jag lärde mig under universitetsåren och som jag haft mest nytta av är förmågan att snabbt hitta information och tillämpa den för att lösa olika typer av problem, samt förmågan att vara kritisk till och analysera information.


Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag trivdes bra på Mittuniversitet. Jag hade bra studiekamrater vilket jag tror är viktigt så man kan diskutera och hjälpa varandra längs vägen. Eftersom universitetet är mindre så fick jag även bra stöd av lärare på några utmanande kurser.


Kan du ge tre karriärtips?

• Våga utmana och tro på dig själv. Jag tror de flesta av oss är kapabla till så mycket mer än vad vi ibland tror. Om du tycker det du ger dig i kast med känns roligt och utmanande kommer du att bli bra på det om du bara har viljan att investera tid i att lära dig det.
• Skapa och vårda ditt kontaktnät. Kontakter är A och O både för få tjänster och göra dig själv ett namn inom företaget eller branchen. Försök etablera kontakt med människor som är verksamma inom det område du vill arbeta inom och gör reklam för dig själv.
• Ge dig själv ett mål och ta fram en plan för hur du skall ta dig dit. Om målet är långt borta kan det vara bra att sätta upp rimliga delmål som inte är för svåra att nå.

Fredrik Jonsson

Samhällsvetare
apr
 

Fredrik Jonsson läste samhällsvetarprogrammet och tog sin examen 2010. Idag jobbar han som sektionschef på SPV. Här delar han med sig om hur han blev ledare, och vilken nytta han har haft av sina studier i sitt nuvarande arbete.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
- Jag pluggade internationella samhällsvetarprogrammet, blev klar våren 2010.

 Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
- Idag jobbar jag på SPV (Statens tjänstepensionsverk). och har gjort det sen hösten 2010.

 Berätta om ditt arbete.
- Jag är Sektionschef för en sektion som heter Planerad Pension. Vi handlägger och utreder pensionsärenden inom de statliga tjänsteavtalen, svarar på frågor, och är en backofficefunktion till vår Kundservice.

Berätta lite kort om din yrkesresa 
- Jag började som utredare på SPV 2010. Primärt handlade mitt initiala arbete om handläggning av förmåner inom de olika avtalen. Efter något år dök en möjlighet upp att vara koordinator för sektionen jag då jobbade på, man kan säga att den rollen har ett delegerat produktionsansvar.  Jag Jobbade med det i kombination med handläggning under något år och sökte sedan ett vikariat på en närliggande chefstjänst inom organisationen och fick den. När tjänsten sedan blev ledig sökte jag den och fick också den. Har arbetat i den rollen sedan hösten 2012.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
- Jag sökte en del jobb som jag tyckte kunde vara aktuella, primärt inom utredning och handläggning. Att det blev just SPV var mest av en slump. Etableringen som sådan var sen inte så mycket att prata om, det var en provanställning som efter sex månader övergick i en fast tjänst

Vad är roligast med ditt jobb? 
- Variationen. Ett vara ledare innebär ett yrkesutövande som kan skifta mycket bara från en dag till en annan. Att ha en dialog med medarbetare, och se att något litet frö från en sådan dialog gör att de utvecklas i sitt yrkesutövande är nog det som jag tycker är roligast. Sen är det såklart roligt att vara med och driva verksamheten, att vara med där det händer.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
- Den kontakten var ganska sparsmakad, efterfrågan fanns där men var inte formaliserad som nu med branschråd exempelvis. Sen blev kontakten givetvis påtaglig under min praktiktermin, som jag gjorde på Internationella programkontoret i Stockholm.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
- Jag brukar framhärda att det absolut viktigaste jag tagit med mig är förmågan att analysera material. Den analytiska förmågan är väsentlig för att ta sig fram under studietiden, likväl som den är viktig i arbetslivet. Att på kort tid kunna sätta sig in i nya frågor och områden tror jag också är en sådan förmåga som utvecklades under studierna.

Hur var det att studera på Samhällsvetarprogrammet?
- Det var bra, det bästa var tillgängliga lärare som man fick ett stöd från som var ytterst bra jämfört med ett annat, större, lärosäte och program som jag studerat vid. Sen var det tyvärr många som föll ifrån under min studietid, så gemenskapen på själva programmet var ganska liten då vi egentligen bara var 4-5 personer som i slutändan gjorde klart C-uppsatsen enligt "tidtabell".

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
- Jag tyckte att det var bra, ett gemytligt universitet.

Kan du ge tre karriärtips?

 • 1. Fundera över vad du vill, och jobba målinriktat för att komma dit. Och ta chanser! Ibland kan det kännas svårt att ta ett steg ut i det okända, det är precis det man i många fall behöver göra för att landa där man vill vara.
 • 2. Var tydlig med din arbetsgivare över dina tankar. Kanske är det så att det finns någon möjlighet som du inte visste om, kanske är det så att det inte gör det. Men var öppen med vad du vill göra.
 • 3. Var dig själv. Alla har kunskaper, erfarenheter och färdigheter som behövs. Men man är inte alltid på rätt plats, därmed blir de första två punkterna viktiga.

Lisa Spathon

Turism
mar
 

Lisa Spathon har läst tursimprogrammet i Östersund. Lisa tog sin examen 2010 och efter det har hennes yrkesresa tagit fart. Idag jobbar hon på Tillväxtverket Malmö inom EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Vad pluggade du på Mittuniversitetet och när tog du examen?
Jag studerade Turismprogrammet på Mittuniversitetet i Östersund och jag tog examen 2010.

Berätta om din yrkesresa.
Under studietiden arbetade jag på Turist- och kongressbyrån i Östersund, så det föll sig naturligt att göra min sista sommar där direkt efter examen. I slutet av sommaren blev jag kontaktad av min handledare som jag hade när jag skrev min C-uppsats på Mittuniversitetet, och hon erbjöd mig arbete som projektassistent på Etours turismforskningsavdelning på Mittuniversitetet i Östersund. Där undervisade jag turismstudenter inom framtidens turism,  och hjälpte till med transkribering av intervjuer som tidigare gjorts på Etour. Detta gjorde jag fram till jag var beräknad att få mitt första barn i februari 2011.

Efter min föräldraledighet sökte jag alla arbeten där det stod: "erfarenhet inom turism". Då hade jag ingen aning om vad Tillväxtverket var för en organisation. Jag fick ett vikariat som beredningshandläggare i Östersund där jag beredde projektansökningar inom bl.a. turism samt löpande följde upp projektens genomförande. När vikariatet gick ut fick jag en visstidsanställning som administratör, och tog det för att hålla mig kvar i organisationen. Därefter blev jag erbjuden en beredningshandläggartjänst men tackade nej då jag skulle flytta till Skåne. 

Jag sökte mig till Tillväxtverket Malmö och fick en visstidsanställning som beredningshandläggare fram till jag var beräknad att få barn nummer två. Där beredde jag projektansökningar som kom in från olika aktörer runt om i Skåne och Blekinge. När min andra föräldraledighet var över fick jag en tillsvidaretjänst på Tillväxtverket Malmö inom EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak är ett gränsöverskridande samarbetsprogram som stöder projekt mellan svenskar, danskar och norrmän, som vill ta tag i gemensamma utmaningar. Det är politiker från dessa länder som beslutar om vilka projekt som ska få medel och min uppgift är att samordna och koordinera dessa möten. Likaså håller jag i uppföljning och utvärdering av hur programmet går under perioden 2014-2020. Mitt arbete innebär också nära kontakt med Näringsdepartementet och EU-kommissionen i Bryssel, då vi löpande levererar rapporter om hur det går med vårt EU-program.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag försökte vara uthållig! Det är klart att jag genast ville ha en tillsvidaretjänst.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att ha stimulerande och utvecklande arbetsuppgifter. Få vara del av en stor organisation samt möta kollegor med massa olika erfarenheter och kompetenser.
Kontakter med Näringsdepartementet, EU-kommissionen, andra EU-program runt om i Europa, regionala aktörer, tjänstemän och politiker från Norden. Tillsammans ska vi bidra till att utveckla olika regioner.
Jag tänker varje dag på hur lycklig jag är av att gå till mitt jobb.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Under skidskytte-VM i Östersund fick jag möjlighet att arbetade på Turist- och kongressbyrån vilket medförde att jag under vintersäsongen hade arbete under vissa helger samt att jag hade sommarjobb under mina studieår.

Kan du ge tre karriärstips?

1. Mycket handlar om tillfälligheter och rätt möten med människor. Gör en lista på lämpliga företag du hör talas om under utbildningen som du kan tänka dig att arbeta inom.

2. Jobba på ditt CV. Försök hitta en röd tråd i ditt CV, och har du inte det så jobba på det. För min egen del har det varit bra för att veta vilken riktning jag ska gå.

3. Ta även arbeten som du från början kanske inte helt brinner för. Det kan ge dig lärdomar som du senare kan ha nytta av vid kommande intervjuer och ge dig bra förutsättningar att få jobbet.

Annica Gunnarsson

Förskollärare
feb
 

Annica studerade till förskollärare på distans i Härnösand. Hon tog examen i januari 2014.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)

Under 1990-talet studerade jag till Socialpedagog på Stockholms Universitet och arbetade därefter i grundskolan och särskolan med fokus på barns sociala färdigheter och kunskaper under ca 10 år. Att arbeta i skolan och inte vara lärarutbildad var inte så lätt. Det var inte självklart att få tid tillsammans med barnen och på fritidshemmen var resurserna knappa, så jag bestämde mig för att byta riktning. Jag provade en kort period på att arbeta på ett HVB för ensamkommande flyktingungdomar men det var inte rätt för mig. Under några år hade jag sett hur förskolan utvecklats med hjälp av läroplanen och jag bestämde mig för att söka mig till förskolan. Eftersom lärarlegitimationen införts tog jag beslutet att studera till förskollärare så att jag kunde nå mitt mål, att arbeta med lärande och de sociala kompetenserna.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag hade turen att hitta min drömtjänst på platsbanken och sökte. Inom 24 timmar från att ansökan skickats in var jobbet mitt och jag fick den lön jag ville. Där arbetar jag idag

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det är omväxlande och jag upptäcker och lär mig saker varje dag vilket gör att jag utvecklas. Barnens nyfikenhet och lust ger mig massor med energi. Barnen ger direkt feedback bla genom spontana kramar och underbara kommentarer så jag vet alltid om jag utför mitt arbete väl.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

För mig passade det bra att arbeta som vikarie på ett bemanningscentrum under studietiden. Då styrde jag själv hur mycket jag ville och kunde arbeta. Det gav mig också en god inblick i min kommuns förskolor. Vid min examen hade jag vikarierat, gjort VFU eller på annat sätt besökt ca 90 % av kommunens förskolor.

Kan du ge tre karriärtips?

 •          1. Lust och glädje; välj ett yrke där du trivs och känner dig motiverad då kommer du göra ett bra jobb.   
 •          2. Tro på dig själv; du kan massor och du är viktig, låt det synas. Skippa Jante.
 •          3. Våga studera; det är kul och ger fördjupad förståelse för vad vi håller på med. Dessutom utvecklas du som person.

Katarina Ellemark

Journalistik
jan
 

Katarina är född och uppväxt i Stockholm. Hon läste svenska och statsvetenskap innan hon började på Journalistprogrammet, Jour-02, i Sundsvall och tog examen 2005. Katarinas examen blev en fil.kand. i Journalistik med inriktning på statsvetenskap.

Vad jobbar du med nu? Jag jobbar som IT- och Utvecklingschef på Talentum. Vi är ett mediehus med bland andra tidningar som Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media. Arbetet innebär att utveckla affärer för företaget samt drift, underhåll och utveckling av våra produkter. Det innebär även en hel del resor till huvudkontoret i Helsingfors.

Hur gjorde du för att få jobb efter studierna? Jag började jobba på Sveriges Radio Västernorrland som nyhetsuppläsare och reporter. Efter ett år där fick jag fast jobb på LO:s tidning Arbetet som webbredaktör och flyttlasset gick då tillbaka till Stockholm.

Vad hände sen? Väl i Stockholm fortsatte min journalistiska värnplikt på redaktioner som Svt.se, Svd.se och Dagens Samhälle. Våren 2010 rekryterades jag till Talentum, där jag är i dag. Då som webbredaktör men med ett stort ansvar för att beställa ny utveckling. Sedan 2012 har jag lämnat den dagliga produktionen och jobbar istället med affärsutveckling.

Vad är roligast med ditt jobb? Att det är jättesvårt. Jag har jobbat här i fem år och tycker fortfarande inte att jag kan gå på rutin. Att dessutom få jobba med duktiga och smarta människor, som är experter på sina delar, och få ihop det till en helhet tycker jag är kul.

På vilka sätt kom du i kontakt med näringslivet under studietiden? Genom den långa och korta praktiken. Jag minns även att Sundsvalls Tidning var väldigt "bjussiga" mot oss journaliststudenter, genom att ge oss olika möjligheter. Bland annat minns jag med lite stolthet hur jag fick en text publicerad i tidningen redan första terminen. Det var också någon nätverksträff i Kupolen med bland annat TV4, ST och SVT. Fick även ett kontaktnät genom min blivande man, som är från Sundsvall, som jag träffade under studietiden.

Vilka tre karriärtips kan du ge?

 • Var förändringsbenägen – är du inte de, så bli det
 • Tro på dig själv. Gör inte du det, så gör ingen annan de heller.
 • Byt jobb. Både inom och utanför företaget. Bra både lönemässigt och för att bli oumbärlig.
Stäng